Cum mai putem folosi plantele medicinale

Plantele medicinale nu se folosesc numai la ceaiuri, ci au si alte intrebuintari, descoperite de cercetatori, toate pentru binele ori confortul nostru, al oamenilor.

Astfel, pedicuta, o planta prea putin cunoscuta si folosita la noi, se recomanda in tratarea durerilor reumatice si a carceilor care, de regula, se manifesta noaptea, prin contractarea muschilor si dureri foarte mari.

Pentru calmarea durerilor reumatice ori a durerilor de spate, se poate umple cu pedicuta o punga facuta din panza care, in caz de durere, se aplica pe locul cu pricina. Se recomanda ca planta sa fie inlocuita o data pe an. Pernuta poate fi scoasa afara, la aerisit, dar numai la umbra.

Menta, planta puternic aromata, este racoritoare. Un ceai de menta intr-o zi caniculara, energizeaza, taie setea, tonifica. Tot pentru zilele fierbinti, preparati apa de menta in felul urmator. Spala bine si taie, nu prea marunt, o tulpina proaspata de menta si pune-o de seara pana dimineata intr-o sticla de apa minerala. Se obtine o bautura excelenta pentru o zi fierbinte de vara.

In amestec cu busuiocul si cimbrisorul, menta poate fi folosita la parfumarea camerei in care lucrezi si dormi. Plantele medicinale nu sunt toxice si nu fac rau precum deodorantele de camera care sunt facute din chimicale. Acelasi amestec, menta, busuioc si cimbrisor poate fi folosit la inhalatii in caz de sinuzita, nas infundat sau dureri de cap persistente.

Levantica te scapa de tantari si molii. Tantarii nu iubesc mirosul de levantica. Tine in casa, la fereastra, ghivece cu flori de levantica sau buchetele de flori. Daca vrei sa iesi la o plimbare, dar ti-e teama ca tantarii sa nu-ti strice seara, unge-te cu ulei de levantica pe partile neacoperite ale corpului.

In dulapul cu haine sau in asternuturi pune saculeti plini cu levantica. Moliile nu vor mai avea acces pentru ca nici ele nu agreaza mirosul acestor flori albastre.

Persoanele agitate, nervoase, care sufera de insomnie, sa aiba intotdeauna, sub perna, un saculet plin cu levantica. Aroma acestor flori are o mare putere de a induce calmul, linistea si de a indeparta stresul.

Persoanele care au experimentat tratamentul cu comprese cu frunze proaspete de brusture spun ca s-au vindecat complet de discopatie cervicala, spondiloza lombara, reumatism. Frunzele de brusture au efect antireumatic, antisciatic si in ameliorarea durerilor provocate de spondiloza.

In caz de vanatai, julituri, taieturi, entorse, arnica, iti poate fi de un real folos. Tinctura de arnica poate fi procurata de la farmacii, plafar sau magazinele de produse naturiste, dar poate fi preparata si in casa. Se pun in apa 10, 20 gr de tinctura, se amesteca bine, pana la omogenizare, si se pune pe locul afectat sub forma de comprese.

Silvia Holotiuc

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 15 mai: Sf. Ier. Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare

astăzi, 07:00

Sfântul Iacob Putneanul s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie dreptcredincioasă din Bucovina. Crescând în duhul adevăratei evla­vii şi al Sfintelor Scripturi, l...

Alegeri prezidențiale 2025. AEP anunță când începe votarea în străinătate și unde se deschide prima secție!

Wednesday, 14 May 2025

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că începând de mâine, 15 mai, votarea pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 va începe în străi...

Un șofer s-a ales cu o amendă uriașă în urma unui control. Cu ce nereguli l-au prins polițiștii botoșăneni!

Wednesday, 14 May 2025

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 10 Ștefănești au oprit pentru control, pe drumul național DN 24C, în comuna Ripiceni, un ansamblu de autovehicule. În urma v...