Folosirea detectoarelor de minciuni pleacă de la ideea că o minciună are efecte secundare în plan fizic. Aparatele folosite măsoară diverse activităţi ale corpului şi le compară pentru a vedea dacă există schimbări în funcţie de întrebările la care răspunzi.
Poligraful, aparatul care detectează minciunile
Într-o formă rudimentară, poligraful a fost inventat încă din anii 1900, semn că oamenii s-au străduit tot timpul să descopere mincinoşii, convinşi fiind că efectele unei minciuni sunt vizibile în plan fizic.
Astăzi se folosesc atât aparate analoage, cât şi digitale, însă modul de funcţionare este acelaşi. Poligraful măsoară tensiunea arterială, pulsul, consumul de oxigen, respiraţia şi conductivitatea pielii, prin nişte electrozi aşezaţi în anumite zone ale corpului.
Cum se face testul cu detectorul de minciuni
Întâi se pun nişte întrebări irelevante, al căror răspuns este cunoscut, de exemplu "E adevărat că te numeşti Maria?", "E adevărat că ai 30 de ani?". A doua categorie este cea a întrebărilor la care majoritatea oamenilor mint, de pildă "Ai furat vreodată ceva?". Apoi mai sunt întrebările relevante, la care se doreşte un răspuns.
Se consideră că testul e trecut dacă răspunsul fiziologic este mai mare la întrebările din a doua categorie decât la întrebările relevante.
Cum se păcăleşte detectorul de minciuni
Conform unor declaraţii, spionii sunt învăţaţi cum să treacă testul poligraf: te odihneşti bine în noaptea precedentă şi te duci la test relaxat. Te porţi frumos cu examinatorul, stabileşti o legătură cu el, cooperezi şi îţi păstrezi calmul.
Alte persoane recomandă eforturi mai mari: îţi controlezi cu grijă respiraţia atunci când spui o minciună, iar la întrebările irelevante încerci să-ţi ridici pulsul în mod artificial, de exemplu te gândeşti la ceva care te sperie sau te înţepi cu un obiect ascuţit fără să vadă nimeni. Astfel nu va fi o diferenţă mare între reacţia corpului la întrebările relevante şi la cele irevelante.
La ce se foloseşte detectorul de minciuni
Deşi medicii şi biologii spun că rezultatele nu sunt relevante, detectorul de minciuni se foloseşte în poliţie la interogarea suspecţilor şi la recrutarea noilor angenţi, în agenţiile de spionaj, dar şi în viaţa de zi cu zi. Există companii private – inclusiv în România – care realizează teste poligraf pentru oricine doreşte.
Dacă bănuieşti un cunoscut că ar fi furat de la tine, dacă îţi bănuieşti partenerul că te înşală, sau copilul tău nu recunoaşte că ia droguri, îi poţi provoca la un test cu detectorul de minciuni.
În România, testul poligraf nu este admis ca probă incontestabilă în instanţă şi se foloseşte rar. Însă în alte ţări, cu SUA în frunte, poligraful se foloseşte în mod curent în anchete şi în unele state chiar este admis ca probă în instanţă.
Totuşi, oamenii de ştiinţă îşi menţin părerea că testul poligraf se bazează pe o pseudoştiinţă şi în niciun caz nu este 100% exact.
Sursa: unica.ro
Cum funcţionează detectorul de minciuni
Stiri Botosani Saturday, 27 November 2010 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Exercițiu de alarmare publică „MIERCUREA SIRENELOR”. Toate mijloacele de alarmare publică din județ intră în verificări!
astăzi, 13:20
Miercuri, 26 februarie, începând cu ora 10:00, va avea loc exercițiul de alarmare publică, denumit generic “MIERCUREA SIRENELOR”. Astfel, va fi verificat modul de func...
În urmă cu puțin timp: Incendiu izbucnit într-o casă dintr-un cartier botoșănean! (Foto)
astăzi, 12:28
Un incendiu a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-o casă de pe strada Crizantemelor din cartierul Tulbureni. Bunurile dintr-o cameră au fost cuprinse de flăcări, cel mai probabi...
Botoșănean dus în arest după ce s-a urcat mort de beat la volan și a ajuns cu mașina în șanț!
astăzi, 11:55
La data de 24 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 54 de ani, din comuna Copălău...