Cum depistam daca rinichiul este bolnav?

Diagnosticarea precoce a bolii cronice de rinichi este esentiala si permite tratarea corespunzatoare, înainte ca boala sa se agraveze si sa apara eventuale complicatii.  

"Functia renala poate fi evaluata cu ajutorul a doua metode generale: analize de sange si de urina. Depistarea se face extrem de usor, sunt suficiente o simpla dozare a creatininei în sange (si apoi calculul RFG) si un examen de urina pentru depistarea albuminei (microalbuminurie)", ne-a explicat dr. Gabriel Mircescu, Spitalul Clinic de Nefrologie dr. Carol Davila.

Care sunt simptomele?  

"Din pacate, aceasta este o boala tacuta", ne alarmeaza specialistul. Este putin evidenta la debut, dar în stadii avansate, pentru mentinerea în viata a bolnavilor, necesita dializa sau transplant renal. De aceea, o simpla durere în dreptul rinichilor este primul semn care ne trimite la medic.  

Exista factori de risc?  

"Sunt pacienti predispusi la astfel de afectiuni printre care bolnavii de diabet, cei afectati de hipertensiune arteriala, cei care sufera de obezitate. Sunt, însa, si niste factori care cresc incidenta lor si anume automedicatia, alimentele, apa si chiar aerul poluat", a spus dr. Mircescu.  

Busuiocul calmeaza durerile de rinichi  

Simptomele pietrelor la rinichi sunt durerile puternice, senzatia de greata, febra, dar sunt si cazuri în care nu exista nici un semn de boala. Busuiocul este planta de prim ajutor pentru tratarea acestei afectiuni. Ceaiul cald sau rece, îndulcit cu miere si consumat pe tot parcursul zilei te va scapa de durerile care pot deveni insuportabile.  

Ceaiul de mesteacan dizolva pietrele  

Pentru a elimina pietrele sau nisipul care ne provoaca dureri cumplite este nevoie de tratament si multe lichide. Ceaiul de mesteacan se bea într-o concentratie mai mare, avand rolul de a dizolva pietrele. Gustul poate fi neplacut însa îl puteti îndulci cu miere. Se bea dimineata, înainte de masa.  

Lactatele previn calculii renali  

Alimentele care contin calciu sunt recomandate pentru a evita formarea calculilor, studiile recente aratand ca limitarea drastica a calciului ingerat creste riscul formarii pietrelor la rinichi. Cel mai indicat este sa consumati lactate, fructe si legume, conserve de sardine sau somon (cu tot cu oase) si fulgi de ovaz (care se pot servi cu lapte).

Riscati sa va îmbolnaviti?  

Aveti tensiunea crescuta?  

Suferiti de diabet?  

Sunteti supraponderal?  

Sunteti fumator?  

Aveti peste 50 de ani?  

Aveti în familie cazuri de boli de rinichi?  

Suferiti de vreo boala de rinichi?  

Daca raspundeti cu DA la una dintre aceste întrebari, medicii va recomanda sa va verificati periodic "sanatatea" rinichilor vostri. Faceti-va un test de sange pentru a determina nivelul creatininei si un examen de urina.   Asta pentru ca o persoana adulta din 10 are boala cronica de rinichi, ceea ce înseamna aproximativ 2 milioane de persoane afectate de boala. Dintre acestea, mai mult de 8.000 sunt tratate prin dializa sau transplant.    

sanatate.bzi.ro  

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani: Peste 300 de oportunități de muncă pe diferite domenii. Vezi ce posturi sunt disponibile!

astăzi, 17:00

Potrivit datelor rezultate din declarațiile agenților economici privind locurile de muncă vacante, la data de 07.07.2025, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă ...

Percheziții într-o comună din Botoșani, țigări de contrabandă confiscate!

astăzi, 15:20

La data de 5 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoan...

PSD Botoșani: Valeriu Iftime – tratează județul ca pe propria moșie

astăzi, 15:00

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a convocat o ședință extraordinară pentru a supune din nou votului proiectul privind alocarea a 3,9 milioane de lei din fondul de rez...