Cum au reuşit 200 de ieșeni să-şi ia permisul în Botoșani. Șeful Serviciului de Permise: „Am semnalat în mai multe rânduri fenomenul”

Cum au reuşit 200 de ieșeni să-şi ia permisul în Botoșani. Șeful Serviciului de Permise: „Am semnalat în mai multe rânduri fenomenul”

Acuzații grave planează asupra unor funcţionari publici din judeţul Botoşani. Aceștia sunt bănuiţi că primeau mită între 100 de lei şi 350 de euro de la persoane din judeţe învecinate pentru a le schimba fictiv domiciliul, astfel încât să obţină mai uşor şi mai repede permisul de conducere.

Șpaga era dată prin intermediul unor instructori auto, spun anchetatorii, care au făcut percheziții la Serviciul pentru Permise din Botoșani, la Serviciul de Evidență a Populației din orașul Flămânzi, dar și la locuințele suspecților.

Anchetatorii au reuşit să stabilească până în acest moment ca o filieră formată din instructori auto din judeţul Botoşani racola tineri din judeţul Iaşi, dornici să obţină permisul auto mai repede. Pentru că în Iaşi lista de aşteptare pentru programarea la examenul pentru carnet se întindea şi pe jumătate de an, instructorii le propuneau tinerilor să îi înscrie la examen în judeţul Botoşani, unde nu trebuiau să aştepte atât de mult, notează ȘtirileProTV.ro.

Pentru asta, însă, doritorii urmau să îşi facă mutaţie de domiciliu, în judeţul Botoşani.

Instructorii le cereau mită inte 100 de lei şi 350 de euro, pe care îi foloseau pentru schimbarea actelor, cu complicitatea unor funcţionari de la Primăria oraşului Flămânzi. În plus, la întocmirea dosarelor de examinare, tinerii nici nu erau controlaţi medical.

„Cauza penală a fost înregistrată ca urmare a unor suspiciuni ridicate de faptul că într-o perioadă de doi ani, un număr mare de persoane dintr-un judeţ vecin, peste 200, s-au înscris şi au susţinut examenul în vedere obţinerii permisului de conducere, în Botoşani. Cetăţeni din judeţul Iaşi, ajutaţi de un instructor din Botoşani, reuşeau într-o perioadă scurtă de timp să obţină reşedinţa aici, precum şi toate actele necesare”, a declarat pentru ProTV procurorul-șef Valeriu Chihaia, din cadrul Parchetul Tribunalului Botoşani.

„La examinare, undeva la 20-25 de zile. Din păcate vin prea mulţi din alte judeţe. Eu am semnalat în mai multe rânduri acest lucru, fenomenul ăsta al migraţiei cu vize de flotant din alte judeţe, nu mi se pare că era chiar legală. Am numărat în câteva rânduri şi reprezenta chiar 15-20% dintre cei examinaţi”, a explicat Marian Ciornea, şeful SPCRIV Botoşani, pentru sursa citată.

Despre cele susținute de către șeful de la Permise, Știri.Botoșani.Ro a scris aici.

În urma celor 14 percheziţii, poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie au ridicat suma de 20.000 de euro şi 55.000 de lei.

În dosar sunt cercetaţi 12 suspecţi - instructori auto şi funcţionari ai primăriei din Flămânzi. Unul dintre instructori a fost deja plasat în control judiciar, pentru 60 de zile. Audierile continuă şi pe tot parcursul zilei de joi.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
476

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
64

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
81

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...