Cum au apărut mandatele suplimentare in Parlament!

Parlamentul de la Bucureşti va avea 588 de parlamentari, faţă de 470 de locuri cât are în prezent. Şi aceasta pentru că 118 senatori şi deputaţi au intrat în Legislativ primind mandate suplimentare. Dintre aceştia 61 provin de la PPDD, 55 de la ARD, iar câte unul de la USL şi UDMR.

Nume cu un important trecut în politica românească nu se mai găseau astăzi în Parlament, dacă nu i-ar fi avantajat actuala lege electorală. Aceasta permite obţinerea unor mandate în funcţie de coeficientul partidului chiar şi pentru cei care au pierdut în colegii unde adversarii lor au luat peste 50% din voturi, titreaza Adevarul.

Istoricul legii electorale
 
Actuala lege electorală este în vigoare din 2008, fiind votată de PSD şi PNL. Cele două partide voiau să blocheze ascensiunea PDL, partid care, la vremea respectivă, dorea un vot uninominal pur. Anul acesta, a fost rândul USL să calculeze că ar fi avantajată de o lege a uninominalului fără redistribuire. Legea USL a fost votată de Parlament, dar PDL a contestat-o la Curtea Constituţională, care a respins-o.
 
Cum au apărut mandatele suplimentare

 
Înfiinţarea unor mandate suplimentare a fost posibilă pentru că legea electorală în vigoare prevede că fiecare partid obţine un număr de mandate direct proporţional cu numărul de voturi.
 
Conform Legii 35/2008, prima etapă de alocare a mandatelor de parlamentari este aceea în care candidaţii obţin cel puţin 50% plus unu din voturile valabil exprimate la nivelul colegiului, fapt care determină obţinerea automată a mandatului de deputat sau senator.
 
A doua etapă de alocare de mandate prevăzută în Legea 35 stabileşte o modalitate proporţională de distribuire a colegiilor electorale. Astfel, la nivelul circumscripţiei se realizează totalul voturilor valabil exprimate pentru partidele şi alianţele care au depăşit pragul electoral. Pentru a fi stabilit numărul de mandate la care au dreptul în mod proporţional, voturile obţinute de fiecare formaţiune la nivelul Capitalei se raportează la coeficientul electoral. În situaţia în care la nivelul unei circumscripţii mandatele care trebuie alocate unei formaţiuni politice au fost deja câştigate, se vor aloca mandate suplimentare pentru asigurarea proporţionalităţii în viitorul Legislativ.
 
De exemplu, într-un judeţ există zece mandate la Camera Deputaţilor, USL are dreptul la şapte, ARD la două şi PPDD la unul. Dacă USL ia peste 50% în toate cele zece colegii, se mai inventează două mandate suplimentare pentru ARD şi unul pentru PPDD.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Avertismentul medicilor despre noua provocare care face ravagii pe TikTok: „Riscul este unul extrem: MOARTEA sigură!”

astăzi, 07:28

Medicul pediatru Mihai Craiu a tras luni un semnal de alarmă în privința înghițirii „fără număr” a pastilelor de paracetamol. „Care e riscul înghițirii pa...

OFICIAL: De astîzi, Botoșaniul mai are doi sfinți în calendarul ortodox. Clopotele bisericilor vor răsuna în toată țara!

astăzi, 07:20

Evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală, prilejuite de aniversarea Centenarului Patriarhiei Române se vor desfășura conform următorului program: În ziua de luni, 3 februa...

De ce un martor știe un amănunt al unui accident?

astăzi, 07:15

Un martor la un accident auto depune marturie. Judecatorul intreaba: –Ati vazut accidentul? –Da, domnule judecator. –La ce distanta te aflai de locul accidentului? &nd...