Cum arată “ochiul” NATO montat la 100 de kilometri de Botoșani! (Video)

NATO are acum doi „ochi” la Iaşi prin care vede mişcările ruşilor aflaţi la 250 de kilometri depărtare de România.

Cum arată “ochiul” NATO montat la 100 de kilometri de Botoșani! (Video)

   Foto: ziaruldeiasi.ro

Radarul „bilă” de la Bârnova are astfel un „frate”  instalat alături de cel existent.

Jurnaliştii Ziarul de Iaşi au filmat alpiniştii care lucrau urcaţi pe radar, la zeci de metri înălţime. Aceştia definitivau lucrările de instalare a produselor concernului american Lockheed Martin, fabricantul radarului de mare putere Doppler. Noul radar meteorologic este dual polarimetric în bandă S.

Calea de acces este interzisă circulaţiei publice

După cum sunt amplasate, cele două „bile” nu par să interfereze, deoarece radarul cel nou este situat la o înălţime mai mare decât primul. Cel mai probabil cele două radare vor conclucra şi este posibil să fie mai eficiente lucrând în tandem. Radarul se află la câţiva kilometri de DJ 248 (şoseaua spre Scânteia-Vaslui): înainte de Bordea se face stânga spre Poiana cu Cetate, iar la un moment dat trebuie să se vireze iar stânga, pe drum forestier.

Calea de acces este interzisă circulaţiei publice, însă ruta este folosită de mulţI biciclişti, turişti şI automobileşti ca drum alternativ spre Dobrovăţ. Pe sfera cea nouă erau urcaţi câţiva alpinişti care puneau în funcţiune radarul.



Prima bilă a fost montată în anul 2002

Despre radarul de la Bârnova se poate spune, aşa cum relata Ziarul de Iaşi la inaugurare, că îndeplineşte o dublă calitate: meteorolgic şi militar. Prima bilă a fost montată în anul 2002, făcând parte dintr-o serie de zece achiziţionate de către România în anul 1995, contra sumei de 135 milioane de dolari, de la concernul american Lockheed Martin. Firma este unul dintre cei mai mari producători de armament din lume. Cinci dintre ele au destinaţii strict militare, iar celelalte cinci au dublă calitate, adică militar şi meteorologic.

Prin montarea acestui radar Doppler, Iaşul a fost inclus la acel moment în Centrul Operativ de Suveranitate Aeriană. Radarul de la Bârnova face parte dintr-o familie de radare produse de cea mai mare companie de armament din lume, „Lockheed Martin”, un important contractor pentru infrastructura care a urmat extinderii NATO.

Acest tip de radar a creat un “lanţ” de supraveghere care ar acoperi spaţiul Mării Negre şi cel al Republicii Moldova şi al Ucrainei. Practic, împreună cu un alt radar, cel de la Medgidia, sistemul ar detecta orice mişcare pe Marea Neagră, dar şi în o bună parte din Ucraina. Mai mult, zonele de detecţie ale radarelor româneşti s-ar „întâlni” cu cele ale radarelor FPS-117 din Turcia, una dintre membrele NATO. În acest fel, Organizaţia Atlanticului de Nord şi-ar asigura tot flancul estic, susţinut până la aderarea României doar de către Turcia şi Polonia.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Jurnalul unui călător”, cartea-omagiu a lui Cătălin Mihai Alexa, va fi lansată la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:10

Autorul, fiu al cunoscuților și apreciaților medici botoșăneni Emil și Marieta Alexa, trecuți în neființă, a mai lansat, în 30 octombrie 2024, cartea „Muzicieni de ieri și ...

(P) Jocurile de noroc în cultură și cinematografe

astăzi, 16:18

E suficient să spui “cazinou” și imaginea care ne apare imediat în minte e un mix de lumini strălucitoare, dealeri eleganți și mese cu jetoane colorate. Cam toți ne-am uitat la...

Preoții botoșăneni, îngrijorați de scăderea natalității: ”Sunt biserici fără nici măcar un botez într-un an”!

astăzi, 15:20

Preoții ortodocși trag un semnal de alarmă în privința natalității „extrem de scăzute”. Clericii spun că există sate în care nu au oficiat nici măcar un botez î...