Cum ar arata salariile si preturile daca Romania ar adera azi la zona EURO. "Riscurile sunt mari, avem exemplul Greciei"

Guvernul si BNR sunt gata sa pregateasca adoptarea monedei euro, in locul leului romanesc, cel mai probabil din 2019. Economistii atrag insa atentia ca nu trebuie sa ne grabim pentru ca, daca nu vom fi, pregatiti putem ajunge in situatia Greciei.

Cand Romania va adopta moneda unica, toate salariile si preturile vor fi convertite din lei in euro. Daca asta s-ar intampla de la 1 iunie, la cursul de astazi, atunci:

- salariul mediu net de 1829 de lei ar deveni unul de 411 euro,
- pensia medie de 886 de lei s-ar transforma in una de 199 de euro
- iar alocatia pentru copii de 84 de lei ar fi de aproape 20 de euro.

Acelasi lucru s-ar intampla si cu preturile:

- Un kilogram de pui grill s-ar vinde cu 2 euro si 14 eurocenti
- Litrul de ulei ar costa 1,46 de euro
- Franzela nu ar mai fi 80 de bani ci 14 eurocenti
- Litrul de benzina ar costa 1,32 euro.

Specialistii spun ca la rotunjirea zecimalelor comerciantii ar putea "ciupi" la preturi, asa cum s-a intamplat si in alte cateva state cand au adoptat euro.

Un avantaj al adoptarii euro este ca cine vrea sa plece in vacanta in strainatate scapa de grija caselor de schimb, unde acum cumpara euro la un pret iar la intoarcere, daca i-a mai ramas ceva valuta, o vinde la alt pret, mai mic.

De aceeasi grija a cursului vor scapa si companiile care fac export-import catre tarile care au trecut deja la moneda euro.
Insa nu totul este roz, avertizeaza premierul Ponta pe contul sau de Facebook, unde spune ca "Oamenii trebuie sa inteleaga ce inseamna trecerea la euro, care sunt avantajele si dezavantajele."

"Ca intotdeauna la orice masura sunt si avantaje si dezavantaje, este adevarat, dar atata timp cat sunt 19 state care sunt in zona euro, va dati seama ca sunt mai multe avantaje decat dezavantaje", explica Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finantelor.

"Desigur ca exista si dezavantaje si, cred ca, principalul dezavantaj este sa aderi la zona euro fara sa fii pregatit. Riscurile sunt foarte mari si vedem foarte bine exemplul Greciei", avertizeaza Melania Hancila, analist financiar.

Grecia a umflat drahma inainte sa adopte euro, asa ca salariile oamenilor au crescut artificial, dar la fel s-a intamplat si cu cheltuielile statului.

Desi Romania indeplineste criteriile tehnice de trecere la euro, asta nu este de ajuns. "Problema cea mai mare sunt criteriile reale care tin de dezvoltare economica, de puterea de cumparare", atrage atentia Melania Hancila, analist financiar.

Asa ca nimeni nu stie de fapt sigur cand vom adopta euro. "Asteptam convocarea din partea Administratiei Prezidentiale si dupa aceea vedem exact care este parcursul, care sunt etapele, fiecare ce are de facut pentru a sti exact daca 2019 este termenul la care putem sa aderam la zona euro", mai spune Teodorovici.

Cursul la care se va face conversia din lei in euro va fi stabilit cu un an inainte de adoptarea efectiva a monedei unice.

StirileProTv.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime a reacționat după FC Botoșani - Rapid: ”Băiatul meu de suflet!”

Sunday, 6 October 2024

Valeriu Iftime a vorbit imediat după meciul cu Rapid și a ținut să puncteze faptul că portughezul Aldair l-a dat pe spate în urma evoluției sale împotriva giuleștenilor. De aseme...

FC Botoșani – Rapid 2-0, VICTORIE mare pe Municipal!

Sunday, 6 October 2024

Aproape 5000 de suporteri au fost prezenți la meci, suporterii înfruntând ploaia și aplaudând succesul fotbaliștilor botoșăneni, antrenați de Liviu Ciobotariu. Rapid a benefici...

Vești bune pentru șoferi: Modul de aplicare a amenzii pentru lipsa rovinietei va fi schimbat

Sunday, 6 October 2024

Documentul prevede o perioadă de 24 de ore pentru plata taxei pentru drumurile naționale. Proiectul de lege a primit deja aviz favorabil de la Comisia de Transport și Infrastructură și va ajun...