Culturi distruse din cauza caniculei de acum o săptămână. Prefect: „Probabil întrebarea fermierilor este când vine sprijinul” (foto, video)

Canicula și temperaturile extrem de ridicate de acum aproximativ o săptămână au distrus și mai mult culturile agricole de pe raza județului Botoșani. Fermierii sunt necăjiți și se întreabă dacă și când vor primi un sprijin din partea Ministerului Agriculturii.

În ședința Colegiului Prefectural aferentă lunii iulie, Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) din Botoșani a prezentat situația culturilor afectate de seceta pedologică.

Potrivit lui Cristian Delibaș, agricultura este grav afectată în acest an de seceta pedologică. Cantitățile insuficiente de precipitații, temperaturile ridicate din ultima perioadă, uneori depășind chiar și 40 de grade, dar și vântul puternic sunt factorii care au dus la această situație.

Dacă în anumite areale restrânse, microzone din județ, nivelul de umiditate al solului este satisfăcător, nu aceeași situație se înregistrează în cea mai mare parte a județului, unde nivelul umidității din sol a scăzut considerabil și a devenit îngrijorător pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2023, dar și a celor înființate în primăvara anului 2024”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) din Botoșani.

Agricultura și așa se confrunta cu un grad de secetă destul de serios, iar anul acesta a fost agravat pe fondul lipsei precipitațiilor și a din cauza temperaturilor extrem de ridicate.

La nivelul județului Botoșani există șapte comisii de evaluare a pagubelor la culturile agricole, care și în momentul de față se află în teren pentru a monitoriza situația.

Există 15.235 de hectare în județul Botoșani. În baza evaluărilor din prezent se estimează un procent de calamitate de sub 30%, dar și peste 30% din totalul producției evaluate pe ultimii cinci ani.

Date exacte a cerut și Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, care a întrebat cât din cele peste 15.000 de hectare din județ sunt afectate de seceta pedologică.

La acest aspect, Cristian Delibaș a precizat că nu se poate oferi un procent exact, deoarece situația este încă în monitorizare.

Cea mai afectată cultură în acest an este cea de porumb, care în unele zone a fost afectată mai puternic față de celelalte culturi.

„Deocamdată la culturile de toamnă toate procentele și documentele trebuie înaintate până pe 15 august, ulterior vom începe cu acele culturi de primăvară. De exemplu, la porumb s-a manifestat cu intensitate față de celelalte culturi. Situația în teren trebuie finalizată până la finalul lunii septembrie, chiar octombrie”, a adăugat Cristian Delibaș.

Fermierii așteaptă ajutor de la Ministerul Agriculturii

Prefectul județului Botoșani a întrebat când și dacă va veni un sprijin din partea Ministerului Agriculturii pentru fermierii afectați de seceta pedologică din acest an.

„Probabil întrebarea din partea fermierilor acum este care este sprijinul și când vine sprijinul”, a precizat Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

Cristian Delibaș a explicat faptul că MADR va decide abia după ce va exista un raport cu această situație la nivel de țară.

„Momentan centralizăm situația în teren. Ministerul Agriculturii va decide în funcție de analiza care va exista la nivel național”, a completat Cristian Delibaș.


(Foto: Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Botoșani)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Doctorii care vor să facă parte din Colegiul Medicilor Botoșani, printre dosarele validate este și cel al Monicăi Adăscăliței! (foto)

Friday, 6 September 2024

Au fost depuse 15 candidaturi pentru funcțiile de membru în Consiliul Județean al Colegiului Medicilor din Botoșani. Dintre cele 15 candidaturi, una a fost respinsă, iar restul au fost ad...

Videoclip scandalos cu o gașcă de tineri din Botoșani, versuri cu amenințări: „Noi suntem Centrul Vechi și vă dăm cu macete în cap” (video)

Thursday, 5 September 2024

Un videoclip în care apar mai mulți tineri a fost viralizat pe rețelele de socializare. În videoclip, tinerii rostesc versuri despre Centrul Vechi și despre cum vin cu „toat...

Detalii din cadrul anchetei în care fiul unui om de afaceri din Botoșani a fost bătut în Centrul Vechi! (video)

Thursday, 5 September 2024

Zona Centrului Vechi este cunoscută de toți locuitorii Botoșaniului ca fiind o zonă fierbinte și prin care se recomandă să nu treci la lăsarea serii. „Nu a reieșit risc iminent&rdquo...