Problema parcărilor în municipiul Botoșani a fost mereu una spinoasă și stă sub semnul unui paradox. Județul Botoșani se află, într-un top național, pe locurile codașe în ceea ce privește numărul mașinilor înmatriculate. Cu toate acestea, pentru că cele mai multe autoturisme sunt concentrate în municipiul reședință de județ, de ani de zile parcările au fost insuficiente, chiar dacă mai toate spațiile dintre blocuri au fost adaptate în acest scop. O situație care produce și alte efecte: asfaltările din aproape toate cartierele au redus enorm spațiul verde, altădată locuri de joacă pentru copii sau de relaxare pentru bătrâni.
La toate acestea se mai adaugă o problemă: comportamentul pe care unii șoferi îl au și comoditatea pe care aceștia au dezvoltat-o de-a lungul anilor.
Mașinile sunt peste tot în municipiul Botoșani: pe treceri de pietoni, pe trotuare, ocupă spații verzi care nu ar trebui să fie ocupate. Oare întotdeauna motivul îl reprezintă lipsa locurilor de parcare? Uneori e mai aproape de un centru comercial ori de o școală sau de un magazin unde fiecare are treburi de rezolvat. Tot mai puțini sunt cei care caută un loc de parcare și apoi merg pe jos, când e mai ușor să folosească butonul de avarie cu scuza că staționarea "durează doar două minute". Și așa apare un fenomen care va fi greu de stopat prin vorbe sau educație, ci va "funcționa" doar prin contravenții aplicate de poliție.
Mulți participanți la trafic reclamă o problemă gravă în orașul Botoșani, și anume trecerile de pietoni "flancate" de mașinile parcate. Vizibilitatea este în acest fel mult redusă, iar conducătorii auto trebuie să fie foarte vigilenți, în timp ce pietonii sunt nevoiți să intre pe carosabil pentru a fi văzuți la timp, lucru foarte periculos atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. Situația devine mai gravă atunci când vorbim despre părinți cu cărucioare sau grupuri de copii care nu pot fi observați de după mașinile parcate ilegal în preajma marcajelor pietonale.
Avem până și pagini pe Facebook pentru a scoate în evidență această problemă, mulți au început să facă fotografii și să le posteze pentru a atrage atenția asupra fenomenului, lucru care atrage injurii și multe comentarii neplăcute la adresa celor vinovați. Această metodă nu este neapărat eficientă, chiar dacă mulți se folosesc de ea, mai ales că poate atrage și contravenții dacă șoferul expus se adresează instanței.
FOTO: Stiri.Botoșani, Facebook/Parcări Eșuate Botoșani și Facebook/Radar Botoșani Oficial