Cosmarurile: de ce le avem si cum scapam de ele?

Cosmarurile: de ce le avem si cum scapam de ele?
Toti avem sau am avut cosmaruri. Din unele ne trezim lac de sudoare si ramanem afectati pe viata. Cei mai multi dintre noi au avut ocazia sa experimenteze vise inspaimantatoare, cel putin o data in viata.

Daca aceste cosmaruri sunt intense si repetate, ele pot fi semnul unei anxietati profunde. Cosmarul este un vis ce are loc in timpul somnului REM (perioada a somnului in care apare miscarea rapida a ochilor).

El provoaca sentimente de teama intensa, de nedepasit, teroare, neplacere sau anxietate extrema care, de obicei, il trezeste pe cel care viseaza.

Cosmarurile pot fi cauzate de evenimente traumatice sau conflicte psihologice nerezolvate. Totodata, mai sunt si alti factori care pot contribui la cosmaruri, cum ar fi mancarea inainte de ora de culcare, ceea ce poate mari activitatea creierului in timpul somnului, o anxietate sau un stres, orice eveniment major din viata, incluzand moartea unei persoane dragi.

Boala, chiar si febra, pot duce la cosmaruri, precum si o reactie adversa la un medicament, ce provoaca un efect secundar sau lasarea de droguri, dezalcoolizarea sau consumul excesiv de alcool.

Cosmarurile se intalnesc la copii mult mai des decat la adulti. Traumele emotionale care perturba somnul copiilor, cum ar fi de exemplu pierderea jucariei preferate sau auzirea unor certuri intre parinti, pot fi neluate in seama de adulti.

Potrivit unui studiu recent, realizat de cercetatorii canadieni, temperamentul copiilor anticipeaza cosmarurile acestora de mai tarziu in viata si acest lucru poate fi observat chiar de la varsta de 5 luni, informeaza Reuters Health. Studiul care a monitorizat 987 de copii pana la varsta de 6 ani a descoperit ca majoritatea acestora au un cosmar ocazional, in timp ce cativa copii au cosmaruri mai frecvent.

Sansele de a avea cosmaruri, in mod constant pana la 6 ani, sunt mai mari la copiii care sufera de anxietate sau la copiii "dificili". Potrivit specialistilor, factorii de stres din mediul inconjurator, cum ar fi prima zi de scoala, se asociaza cu o vulnerabilitate ereditara si impreuna genereaza cosmarurile copiilor.

Cum tratam cosmarurile

Psihoterapia e importanta pentru a evidentia stresurile majore din viata persoanei respective, evenimente traumatice trecute sau depresia, care pot cauza cosmaruri. Cosmarurile cronice au fost, de asemenea, tratate prin metoda desensibilizarii, care face uz de rememorarea unui cosmar si imaginarea unui sfarsit diferit.

In cadrul unui studiu, pacientii au fost instruiti sa selecteze un cosmar pe care sa-l scrie, sa schimbe cosmarul in orice mod si-ar dori, sa scrie si varianta transformata si sa repete cosmarul schimbat intr-o stare de imaginare relaxata.

Pacientii au fost pusi sa repete cosmarul schimbat o data pe zi, trei zile consecutive, dupa fiecare cosmar sau pana cand cosmarul disparea. S-a tras concluzia ca folosirea tehnicii desensibilizarii si a repetitiei pot reduce frecventa cosmarurilor si pot scadea gradul de stres.

sursa: ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
293

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
97

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
293

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...