În fața uriașelor pagube pe care cormoranii le provoacă piscicultorilor din România, autoritățile caută soluții pentru limitarea populației acestor păsări care sunt protejate de lege. Nu pot fi nici măcar speriate, iar specimenul s-ar regăsi inclusiv pe teritoriul județului Botoșani.
Singura soluție ar fi diminuarea stocului de cormorani prin împușcare așa cum se întâmplă în mai multe țări din Uniunea Europeană, spun specialiștii, potrivit Evenimentul Zilei.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Ștefan, admite că pericolul pentru piscicultură al cormoranilor este o problemă majoră.
”Eu nu i-am văzut în piscină, cum a spus domnul Daea, dar îi vedem și pe Dunăre și pe tetrapozi și oriunde, chiar și la Botoșani și Iași”, a declarat Gheorghe Ștefan, la Constanța, potrivit evz.ro.
Specialist în piscicultură, secretarul de stat de la Agricultură a explicat cum, „în urmă cu 70- 80 de ani, până când să se îndiguiască Dunărea, de la intrarea Dunării în România și până la Insula marea Brăilei, primăvara, la viituri, fluviul avea niște buzunare, niște bălți naturale în care peștele se ducea și se reproducea acolo. Ei, cormoranii aveau coloniile în copacii, care erau de-a lungul Dunării și mâncau exact din aceste buzunare. Odată dispărute astea, s-a indiguit și s-au făcut exploatații agricole, cormoranii au început să avanseze în interior”.