Copiii „invizibili” din Botosani, in atentia autoritatilor si a UNICEF

Copiii „invizibili” din Botosani, in atentia autoritatilor si a UNICEF
Institutia Prefectului Judetului Botosani împreună cu Directia Generală de Asistentă Socială si Protectia Copilului (DGASPC) Botosani si cu sprijinul Reprezentantei UNICEF în România continuă si anul acesta proiectul demarat în 2011 cu titlul Prima prioritate: niciun copil invizibil!. Proiectul urmăreste să consolideze capacitatea autoritătilor locale de a sustine servicii de prevenire.

La ora actuală în România, cu precădere în mediul rural, se simte acut lipsa unui sistem de asistentă socială care să prevină o serie de probleme, printre care cele mai grave care afectează copilul sunt separarea de familia naturală si violenta sub diverse forme.

Când sistemul de prevenire nu functionează, intervine sistemul de protectie a copilului, dar actiunea acestuia este exclusiv reparatorie.

Pornind de la scopul initial al proiectul de a contribui la cresterea impactului politicilor de protectie socială asupra celor mai săraci si exclusi social dintre copiii si familiile vulnerabile din România, în anul 2012 proiectul are două obiective principale: dezvoltarea capacitătii actorilor locali din mediul rural de a furniza servicii bazate pe comunitate, eficace si eficiente, pe baza informatiilor si cunostintelor acumulate si generate în primul an de implementare si consolidarea strategiei nationale din domeniul prevenirii, cu focus asupra eficientizării acesteia si aducerii serviciilor sociale de bază cât mai aproape de beneficiari si nevoile lor.

La nivel local, proiectul va pune în continuare accentul pe identificarea familiilor la risc şi realizarea unor planuri coerente de evaluare a nevoilor, pe implementarea cu eficacitate şi eficienţă a serviciilor sociale de bază si pe creşterea accesului la acestea pentru copiii cei mai vulnerabili si familiile lor. Sprijinul si sustinerea pe care DGASPC continuă să le ofere, constituie o componentă esentială a proiectului, perfect adaptată nevoilor concrete identificate în teren.

În anul 2011, proiectul a fost derulat în 96 de comune din judetele: Bacău, Botosani, Buzău, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea. Vizitele asistentilor sociali la peste 120.000 de familii din aceste comune au adus în atentia autoritătilor locale, în plus fată de cazurile deja existente si cunoscute, încă 3.041 de cazuri de copii aflati în situatii care necesită interventie, dar despre care nu se stia nimic.

Cu alte cuvinte, peste 3.000 de copii invizibili. Dincolo de problemele generate de sărăcie care afectează trei sferturi din cazuri, o treime dintre fetele si băietii identificati sunt la risc de abuz, neglijare si violentă si o cincime la risc de abandon scolar. Pe baza evaluării proiectului la finele anului trecut si pentru a creste impactul acestuia, în anul 2012 proiectul îsi ajustează interventiile atât în termeni de activităti cât si de arie de acoperire.

Spre exemplificare în judetul Botosani proiectul este derulat în comunele: Albeşti, Copălău, Călăraşi, Hlipiceni, Răuseni, Todireni, Tudora şi Vorona.

Evaluarea făcută după primul an de implementare a demonstrat că proiectul este relevant nu doar pentru ansamblul de comunităti ci si pentru Strategia Natională în domeniul Protectiei si Promovării Drepturilor Copilului (2008-2013), atestând eficienta interventiilor si furnizând informatiile si datele necesare pentru implementarea eficientă a strategiei.

Proiectul construieste pe experienta acumulată prin dezvoltarea serviciilor sociale la nivelul comunitătii.

Odată serviciile aduse mai aproape de copiii vulnerabili si familiile lor, se poate preveni separarea copilului de familie si intrarea lui în sistemul de protectie specializată.

Existenta unor sisteme de prevenire comunitare functionale înseamna o copilărie mai bună pentru copiii vulnerabili, comunităti mai unite si mai implicate si costuri mai eficiente pentru stat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

astăzi, 20:14
44

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

astăzi, 19:23
63

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

astăzi, 18:43
73

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...