Copiii botoșăneni, tot mai prost hrăniți. VEZI consecințele!

Medicii pediatri trag un semnal de alarma si sustin ca afectiunile carentiale la copii sunt in crestere la nivelul judetului Botosani.

Pe primul loc se situteaza anemiile, care la randul lor sunt generatoare de alte afectiuni, potrivit medicului Aurel Tinca, sef sectie pesdiatrie I din cadrul Sectiei de Pediatrie.

"Afectiunile carentiale sunt in crestere ca incidenta, si este vorba de anemii, carentele de calciu sau distrofiile. Anemiile carentiale, nutritionale, au crescut ca incidenta extraordinar de mult, sunt in jur de 80% din copiii pana la varsta de 1,5 ani-2 ani care au anemie carentiala. Eu am facut la nivelul sectiei un studiu si am luat retrospectiv pe doi ani internarile si se pare ca incidenta anemiei este mult mai mare decat o da Institutul de Sanatate Publica. Principalele cauze ale anemiilor sunt alimentatia deficitara in primul rand si cea insuficienta, in al doilea rand. Nu intotdeauna un copil mananca ceea ce ar trebui sa manace ci ceea ce ni se pare noua ca este mai pompos sa manance copilul", a pus medicul Aurel Tincu.

Acesta a precizat ca parintii ar trebui sa invete sa respecte dorintele nutritionale ale copiilor.

"Anemiile ocupa un loc extrem de important in patologie, generatoare de alte afectiuni. Copilul trebuie sa manance in primul rand alimentatie naturala pana pe la varsta de 6 luni. In Romania, mai putin de 50% dintre mame mai alimenteaza natural un copil. Este extrem de grav. Este prima masura care ar combate anemia la copii. In al doilea rand, este diversificarea care ar trebui facuta la 5-6 luni, in sensul ca trebuie ca copilul sa manance piureuri de legume, de fructe, apoi un fainos integral cu lapte dupa care la sase luni sa se introduca deja carnea, care aduce aport de fier, si galbenusul de ou, ca la varsta de 10-11 luni copilul sa poata manca aproape absolut orice mancare", a completat Tinca.

 El atrage atentia si in ceea ce priveste consumul de citrice in randul copiilor mici, de pana la un an.

"Parintii sa elimine din alimentatie fructele exotice, care toate sunt alergizante. Este o moda sa se dea banane la copii. Este extrem de alergizant. Dupa varsta de un an trebuie sa aiba un supliment de minerale si alimentatia sa fie cantitativ adaptata nevoilor copiilor. O alimentatie in exces poate duce la un tranzit exagerat. Poate sa ii dea mult de mancare si ca energie tot slabut este", a precizat medicul pediatru.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime ratează postul de prim-vicepreședinte PNL, dar se întoarce acasă cu o strângere de mână de la Nicușor Dan!

Saturday, 12 July 2025

Ilie Bolojan este oficial președintele Partidului Național Liberal, după ce a fost ales sâmbătă la congresul de partid. Pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte au fost î...

Clipe de groază pentru o bătrână: Atacată de un individ violent, salvată de o vecină care a ajuns apoi la spital!

Saturday, 12 July 2025

În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 31 de ani, din Dorohoi...

Antrenorul Farului, înaintea meciului cu FC Botoșani: ”Tot timpul echipa condusă de Leo Grozavu a avut spirit de luptă!” (Video)

Saturday, 12 July 2025

Farul Constanța începe sezonul 2025-2026 din Superliga pe terenul celor de la FC Botoșani. Partida este programată luni, 14 iulie, de la ora 19.00.  Acesta va fi primul meci oficial a...