Copiii botoșăneni, tot mai prost hrăniți. VEZI consecințele!

Copiii botoșăneni, tot mai prost hrăniți. VEZI consecințele!
Medicii pediatri trag un semnal de alarma si sustin ca afectiunile carentiale la copii sunt in crestere la nivelul judetului Botosani.

Pe primul loc se situteaza anemiile, care la randul lor sunt generatoare de alte afectiuni, potrivit medicului Aurel Tinca, sef sectie pesdiatrie I din cadrul Sectiei de Pediatrie.

"Afectiunile carentiale sunt in crestere ca incidenta, si este vorba de anemii, carentele de calciu sau distrofiile. Anemiile carentiale, nutritionale, au crescut ca incidenta extraordinar de mult, sunt in jur de 80% din copiii pana la varsta de 1,5 ani-2 ani care au anemie carentiala. Eu am facut la nivelul sectiei un studiu si am luat retrospectiv pe doi ani internarile si se pare ca incidenta anemiei este mult mai mare decat o da Institutul de Sanatate Publica. Principalele cauze ale anemiilor sunt alimentatia deficitara in primul rand si cea insuficienta, in al doilea rand. Nu intotdeauna un copil mananca ceea ce ar trebui sa manace ci ceea ce ni se pare noua ca este mai pompos sa manance copilul", a pus medicul Aurel Tincu.

Acesta a precizat ca parintii ar trebui sa invete sa respecte dorintele nutritionale ale copiilor.

"Anemiile ocupa un loc extrem de important in patologie, generatoare de alte afectiuni. Copilul trebuie sa manance in primul rand alimentatie naturala pana pe la varsta de 6 luni. In Romania, mai putin de 50% dintre mame mai alimenteaza natural un copil. Este extrem de grav. Este prima masura care ar combate anemia la copii. In al doilea rand, este diversificarea care ar trebui facuta la 5-6 luni, in sensul ca trebuie ca copilul sa manance piureuri de legume, de fructe, apoi un fainos integral cu lapte dupa care la sase luni sa se introduca deja carnea, care aduce aport de fier, si galbenusul de ou, ca la varsta de 10-11 luni copilul sa poata manca aproape absolut orice mancare", a completat Tinca.

 El atrage atentia si in ceea ce priveste consumul de citrice in randul copiilor mici, de pana la un an.

"Parintii sa elimine din alimentatie fructele exotice, care toate sunt alergizante. Este o moda sa se dea banane la copii. Este extrem de alergizant. Dupa varsta de un an trebuie sa aiba un supliment de minerale si alimentatia sa fie cantitativ adaptata nevoilor copiilor. O alimentatie in exces poate duce la un tranzit exagerat. Poate sa ii dea mult de mancare si ca energie tot slabut este", a precizat medicul pediatru.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
531

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
58

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
63

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...