Aceasta este concluzia desprinsă din discuţiile purtate în cadrul Consiliului Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor, ce a avut loc marţi, 28 iunie la Prefectură. Ridicată de Radu Căjvăneanu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC), problema chimicalelor din fructe şi legume a fost semnalată şi de prefectul Dan Nechifor, acesta atrăgând atenţia asupra substanţelor folosite pentru falsificarea procesului de coacere sau chiar de creştere a produselor de pe tarabe.
La solicitarea venită din partea APC pentru depistarea prin analize a cantităţilor de pesticide din fructele din piaţă, reprezentantul DSVSA (Direcţia Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) a explicat că acestea nu se pot face la nivelul judeţului Botoşani.
Este într-adevăr o problemă care în piaţă se vede cu ochiul liber. Fructe şi legume gigantice, harbuji cu miezul roşu dar cu sâmburii albi. Pur şi simplu oamenii nu trebuie să cumpere aşa ceva, pentru că cei care vând nu au decât conştiinţa profitului., a spus prefectul.
Dan Nechifor a atras atenţia şi asupra faptului că primarii din judeţ acordă cu prea mare lejeritate certificatele de producători, încurajând astfel vânzarea la Botoşani a unor cantităţi enorme de fructe şi legume neconforme aduse din alte judeţe sau chiar de peste graniţă.
Comisariatul botoşănean pentru Protecţia Consumatorilor are în derulare un control privind modul de vânzare a fructelor şi legumelor, până în prezent fiind găsiţi în neregulă 38 de operatori. Rezultatele sintetizate arată aplicarea a 26 de avertismente şi a 12 amenzi în valoarea totală de 32.000 de lei.
Pentru următoarele întâlniri ale CCPC, prefectul Dan Nechifor a anunţat intenţia de a invita reprezentanţi ai furnizorilor de energie electrică şi gaz, urmând să fie discutate modalităţile de măsurare a cantităţilor consumate, dar şi noutăţile din facturare.
Comunicat de presă Instituția Prefectului