Aceste masuri se regasesc in analiza "Veniturile si cheltuielile sistemului de sanatate", elaborata de organizatia Expert Forum si de firma independenta de cercetare Mind Research & Rating, care a fost lansata joi, 17 mai. Este vorba de acelasi eveniment la care ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a anuntat posibilitatea introducerii taxei pe bere pentru a creste veniturile la Fondul de Sanatate, taxa care aparea in analiza cu pricina.
Aceasta analiza se vrea "o sursa de inspiratie pentru Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice in cautarea unor solutii de crestere a resurselor in sistemul de sanatate", dupa cum scrie chiar in raport.
Mai mult decat atat, ministrul sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat la lansarea raportului "Venituri si cheltuieli in sanatate", ca are in vedere mai multe solutii pentru cresterea veniturilor in sanatate, printre care si cele mentionate in raport, dar ca ele trebuie analizate politic, potrivit Agerpres. Vom vedea care dintre masurile avansate de experti vor fi introduse in noua lege a Sanatatii, in plin proces de elaborare.
Taxa pe bere e doar inceputul. Propuneri pentru colectarea de venituri suplimentare la buget
1. Majorarea contributiei la Sanatate a PFA-urilor si ale celor cu venituri din activitati independente la 10,7%.
Masura ar aduce 300 de milioane de lei anual, in plus la bugetul de Sanatate.
In prezent, contributia la Fondul de Sanatate a celor pe PFA si drepturi de autor se ridica la 5.5%, calculat la nivelul venitului brut incasat.
Important de precizat ca angajatorii opteaza pentru varianta PFA-urilor si a drepturilor de autor, tocmai pentru a economisi cota de 5.2% la Fondul de Sanatate. Nu am fi primii care opteaza pentru uniformizarea nivelului de contributie la Fond.
De exemplu, in Slovacia, Slovenia, Cehia nu sunt diferente intre cotele aplicate asiguratilor la Fond. "In aceste state nu exista nicio diferenta intre obligatiile diverselor categorii de contribuabili la asigurarile de sanatate. In consecinta, o posibila propunere de crestere a veniturilor FNUASS este de a aplica si contributia de 5,2% asupra veniturilor persoanelor fizice autorizate si ale celor care realizeaza venituri din activitati independente", se explica in raport.
Cati bani s-ar strange la Fond din majorarea contributiei la Fond a celor pe PFA si drepturi de autor - Majorarea contributiei la Sanatate la 10.7% a persoanelor fizice autorizate si ale celor care realizeaza venituri din activitati independente ar aduce 300 de milioane lei anual, in plus la buget, sustin expertii de la Expert Forum (EFOR).
2. Impozitarea uniforma a tuturor pensiilor
In prezent, doar pensiile peste 740 de lei sunt impozitate. Autorii studiului spun ca totipensionarii ar trebui sa achite CASS iar cei care raman cu un venit din pensie sub 740 de lei, dupa retinerea CASS-ului, ar primi de la stat ajutoare sociale compensatorii.
"O solutie (constitutionala) la indemana Guvernului consta in impozitarea uniforma a tuturor pensiilor, indiferent de cuantum, dar compensarea prin ajutoare sociale a contributiei persoanelor care, in urma retinerii, ar avea un venit net mai mic de 740 de lei. Un alt sistem ar putea lua in calcul compensarea diferentiata a contributiei pentru sanatate, in functie de transe de venit lunar, asemanator ajutorului de incalzire. Un ajutor similar este functional in Olanda, aplicandu-se nu numai pensionarilor, ci tuturor persoanelor cu venituri mai mici de un prag stabilit la nivel national. Impactul bugetar unei asemenea masuri ar fi un venit suplimentar anual la FNUASS de 2 miliarde lei de la cei 5,6 milioane de pensionari. In schimb, bugetul de stat ar trebui sa compenseze prin ajutoare sociale o parte a contributiilor platite", se explica in raport.
3. Majorarea contributiei la Sanatate la 12% din 2013
Masura ar aduce 2 miliarde de lei in plus la bugetul de Sanatate, sustin autorii raportului.
"Putem spera la o redresare sustenabila incepand cu anii 2013-2014, cand prognozele de crestere depasesc 3% anual. Atunci este momentul de a ajusta cotele de contributii de sanatate, initial la 12%, iar apoi chiar la 13%. O cota de 12% in anul 2013 ar conduce la venituri suplimentare de 2 miliarde lei, iar o cota de 13% in 2014 aproximativ 4 miliarde lei in plus, fata de cele preconizate de Strategia fiscal-bugetara 2012-2014 pentru anii respectivi", estimeaza autorii studiului. Momentan, pentru salariati, contributia totala la Sanatate este de 10,7% (5,5% cota angajatului si 5,2% cota angajatorului).
4. Taxa pe bere ar aduce venituri suplimentare de 150 de milioane de lei pe an
In conditiile in care nivelul accizelor e oricum ridicat, autorii Raportului sustin ca ar fi oportuna introducerea unei taxe pe bere. Masura ar genera la buget 150 de milioane de lei pe an.
"In anul 2011, taxa pe viciu a generat venituri de 1,2 miliarde lei la bugetul Ministerului Sanatatii. Avand in vedere ca nivelurile accizelor actuale sunt deja ridicate, consideram improbabile majorari ale acestora pe termen scurt. In schimb, Guvernul s-ar putea orienta spre aplicarea unei accize similare vanzarilor de bere. Daca
taxa de viciuar fi extinsa si asupra berii, cu 0,15 euro/ hl/1 grad Plato, veniturile suplimentare la bugetul Ministerului Sanatatii ar fi de 150 milioane lei anual", sustin autorii raportului.
5. Statul ar putea plati cota de 5.5% pe salariul minim pe economie pentru elevi si studenti
Aproximativ 1,56 miliarde de lei ar trebui sa plateasca statul pentru elevi si studenti, doar in 2012, estimeaza autorii studiului.
In prezent, nimeni nu plateste pentru elevi si studenti. Ei sunt asigurati si scutiti prin lege de la plata contributiei la Sanatate. Pornind de la premisa ca oricum statul transfera bani pentru acoperirea deficitelor fondului de Sanatate, ar putea, in schimb, sa plateasca in numele copiilor si tinerilor, care sunt inrolati in sistemul de invatamant. Masura ar stimula participarea copiilor la invatamantul obligatoriu si liceal, pentru ca doar in aceasta calitate ar putea fi asigurati fara sa achite contributia, se precizeaza in raport.
Masura se aplica deja in Olanda, unde bugetul de stat compenseaza anual fondul de asigurari de sanatate cu o suma aferenta primei de asigurare a persoanelor sub 18 ani, explica autorii raportului.
"In schimbul renuntarii la transferurile pentru acoperirea deficitelor Fondului, bugetul de stat ar putea compensa asigurarea de sanatate pentru copii de varsta scolara care sunt inscrisi si frecventeaza invatamantul obligatoriu, pentru elevii din invatamantul secundar superior si pentru studenti. Mecanismul de calcul pe care il propunem prevede compensarea contributiei de 5,5%, calculata la cuantumul salariului minim pe economie pentru elevii din invatamantul obligatoriu, liceal sau profesional si pentru studenti", propun autorii raportului.
Impactul bugetar al tuturor acestor masuri: venituri suplimentare de 1% din PIB din anul 2014
7,3 miliarde de lei s-ar strange, in plus, la Sanatate, in 2014, daca s-ar pune in aplicare masurile anuntate de autorii studiului, pe care le-am prezentat aici.
"Cea mai mare parte provine cresterea contributiilor de asigurari de sanatate la 13% si impozitarea tuturor pensiilor la valoarea integrala. De asemenea, o propunere importanta este aceea de a compensa asigurarea de sanatate gratuita a elevilor si studentilor cu transferuri anuale din bugetul de stat, cuantificate la 1,5 miliarde lei", explica autorii studiului.