Consiliul constituțional francez interzice exploatarea gazelor de șist! Ce fac românii?

Consiliul constituțional francez a validat vineri legea prin care se interzice fracturarea hidraulică, tehnica folosită pentru exploatarea gazelor și petrolului de șist, conform Amosnews. Dispozițiile legii adoptate la data de 13 iulie 2011, prin care era interzisă studierea și exploatarea hidrocarburilor prin exploatarea hidraulică și erau abrogate permisele de cercetare pentru care ar fi fost necesară folosirea acestei tehnici, "sunt constituționale", a stabilit vineri Consiliul constituțional, care fusese sesizat de compania texană Schuepbach, care contesta abrogarea a două permise de exploatare în sudul Franței.

"Sunt mulțumit, desigur. Consiliul Constituțional a aprobat o lege echilibrată", a spus Christian Jacob, președintele Grupului UMP în Adunarea Națională care a coordonatși inițiativa adoptării Legii din 13 iulie 2011 privind interzicerea fracturării hidraulice în Franța, conform ziarului Le Monde.

În opinia lui Jacob,guvernul de Jean-Marc Ayrault nu a dat dovadă de transparenţă în această chestiune. "În luna iulie 2011, domnul Ayrault, apoi președinte al grupului PS din Adunarea Națională a refuzat să voteze legea, deoarece, în opinia sa, nu ar merge suficient de departe în interzicerea gazelor șisturi", a mai spus el.

Decizia Consiliului Constituţional al Republicii Franceze:

Articolul 1 - . Secţiunile 1 şi 3 din Legea nr 2011-835 din 13 iulie 2011 de interzicere a explorării şi exploatării de petrol şi de gaze naturale de mină prin fracturării hidraulice şi de anulare a licenţelor exclusive inclusiv a proiectlor folosind această tehnică sunt în concordanţă cu Constituţia .

Articolul 2 - . Prezenta decizie se publică în Jurnalul Oficial al Republicii Franceze şi e notificată în conformitate cu articolul 23-11 din Ordonanţa din 07 noiembrie 1958.

Deliberat de Consiliul Constituţional în cadrul reuniunii sale din 10 octombrie 2013.

Și în parlamentul României a existat o astfel de inițiativă legislativă, dar actuala majoritate parlamentară a votat respingerea acesteia, în 2012, în ciuda consecințelor negative pe care s-a dovedit că le are acest procedeu, unul dintre acestea fiind producerea de puternice seisme.

Metoda controversată de fracturare hidraulică pentru extragerea gazelor de şist este discutată în multe ţări iar în unele state a fost chiar interzisă. În ianuarie 2012, Parlamentul de la Sofia a decis să interzică fracturarea hidraulică, Bulgaria devenind astfel al doilea stat din UE, după Franţa, care impune restricţii explorării gazelor de şist.

De asemenea, Guvernul bulgar a retras aprobarea dată companiei Chevron pentru explorare în nord-estul ţării argumentând că nu există suficiente dovezi care să ateste protejarea mediului prin metoda fracturării hidraulice. În Europa de Est, companii multinaţionale conduse de Chevron pot explora gazele de şist din Polonia, Ucraina şi Lituania.

În România, compania americană Cheron va folosi procedura de fracturare hidraulică încă din perioada de explorare a resurselor de gaze de şist. Informaţia este făcută publică de către Chevron în pliantelele sale de informare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ilie Bolojan a decis care companii de stat vor fi închise, pentru a face economie la bugetul central!

Wednesday, 9 July 2025

Premierul Ilie Bolojan a afirmat că toate companiile de stat vor fi auditate, pentru a verifica dacă acestea respectă obiectivele de performanţă. Prin urmare, cine nu este eficient, ar urma să f...

Peste jumătate din cazurile de la UPU pot fi tratate la medicul de familie. Plan pentru reducerea aglomerației!

Wednesday, 9 July 2025

Ministrul Sănătății a anunţat că aduce medicii de familie şi în unităţile de primiri urgenţă. Scopul este să reducă aglomerația din camerele de gardă și să grăbească triajul p...

„Nici dacă mi-l aduce, nu-l mai primesc!”. Unul dintre cei mai talentați fotbaliști din Superliga, pus la zid de Leo Grozavu!

Wednesday, 9 July 2025

Leo Grozavu a spus că Hervin Ongenda este un capitol închis definitiv pentru el atât timp cât o va mai antrena pe FC Botoșani. Hervin Ongenda este unul dintre fotbaliștii ...