In mod normal, la un asemenea caz, noi indrumam serviciul de Pompieri. Flerul a facut ca sa indrumam acolo un echipaj care avea tot ce este necesar. Echipajul a constatat ca moartea survenise cu cel putin 15 minute inainte de ora ajungerii primei ambulante. Nu stim ce s-a intamplat, cine nu a anuntat. Durata de ajungere este de aproximativ 4 minute, lucru care poate fi demonstrat. Chiar daca era intr-o clinica nu mai era posibilitatea de a fi readus la viata. Dupa 45 minute de resuscitare s-a constatat decesul, dar noi nu am reanimat o persoana vie, a declarat Nicusor Curteanu.
Din punctul sau de vedere, Ambulanta nu are de ce sa aiba cazul pe constiinta.
Din punct de vedere profesional, Ambulanta nu este responsabila pentru ceea ce s-a intamplat acolo. Noi nu raspundem cand suntem chemati prea tarziu. Nu suntem Dumnezeu. Noi doar rezolvam niste manevre de resuscitare care daca se desfasoara in timp util, uneori mai pornesc cele doua pompe: de lichid si de aer. Dar in nici un caz nu s-a auzit ca cineva sa poata fi readus la viata in asemenea conditii, precizeaza doctorul Curteanu.
Si el are unele intrebari de pus la care ar vrea sa primeasca raspunsuri. Anume, cine a anuntat si de ce a fost sub anonimat, de ce Ambulanta a fost anuntata asa de tirziu?
Corect era ca o persoana care are antecedentele cardiace pe care le avea domnia sa sa fie sub supraveghere medicala si nu in campanie electorala. Din declaratiile pe care le avem, asistenta care a fost la fata locului a spus ca cei care asteptau, apartinatorii, nu au facut semn la Ambulanta. Nu asteptau activ. Apartinatorii nu au fost gasiti resuscitand o persoana aflata in nevoie, ci asteptand pasiv afara. Iar Paul Ionescu a fost gasit in camera 6, in pat, dezbracat, a mai adaugat seful SJA Botosani.
Cit priveste apelurile, acestea nu ajung la Ambulanta, ci sunt dirijate la 112, la serviciul de transmisiuni speciale (STS), care e posibil sa fi blocat unele apeluri fiindca avea si alte solicitari. Seful SJA nu vrea sa culpabilizeze pe cineva, dar afirma inca o data ca Ambulanta nu a fost chemata la o urgenta acolo.
Am constatat-o noi. Ar fi trebuit sa trimit un echipaj de pompieri. Nu s-au pus semnalele de avertizare, fiindca nu era motiv de urgenta. Cred ca se foloseste un eveniment nefericit, pentru care avem toata compasiunea, cu dorinta de a se azvarli cu noroi asupra unei unitati care are experienta. Si dupa aia se vine si se cere scuze, a concluzionat Nicusor Curteanu.
Doctorul Gabriel Oprisanu a atras atentia ca in toate tratatele de medicina implantarea unui stand se poate finaliza cu externarea bolnavului la 4-5 zile, dar se mentioneaza clar ca perioada de recuperare este cuprinsa intre 6 luni si 2 ani de zile.
In aceasta perioada, bolnavul trebuie sa evite efortul fizic sau stresul emotional de orice fel. Ceea ce nu a fost cazul. Faptul ca domnul Ionescu se afla intr-o campanie electorala, unde a mai tinut si un discurs, mai ales ca nu era obisnuit in fata unei multimi, lucru care a insemnat o incarcatura emotionala destul de mare pentru el. Cine l-a tarait acolo? Cred ca problemele pe care le ridica PD-L vizavi de responsabilitatea noastra ascunde de fapt o mustrare a propriei lor constiinte. Nu vreau sa spun mai multe, a declarat Gabriel Oprisanu.