Conducerea ISJ cauta solutii pentru rezolvarea problemei copiilor de la Gradinita 24

Conducerea ISJ cauta solutii pentru rezolvarea problemei copiilor de la Gradinita 24

 Gradinita nr.24  

Potrivit noii conduceri a Inspectoratului Scolar Judeţean, una dintre problemele cu care se confruntă în această perioadă este aceea de la Grădiniţa nr. 24 Botoşani, care de un an de zile a rămas fără locaţie în urma revendicării imobilului.

Potrivit inspectorului general Mihaela Huncă, problema a fost preluată fără o rezolvare corespunzătoare. S-a propus de către fosta conducere a I.Ş.J. Botoşani şi a Primăriei Botoşani mutarea Grădiniţei în internatul Colegiului Naţional “A. T. Laurian" Botoşani.

"Considerăm că nu este cea mai bună soluţie, având în vedere faptul că în acest internat se cazează elevi de la Colegiul Naţional “A. T. Laurian" Botoşani, de la Grup Şcolar “Dimitrie Negreanu" Botoşani, de la Colegiul Economic “Octav Onicescu" Botoşani, de la Liceul cu Program Sportiv Botoşani şi de la Liceul de Artă “Ştefan Luchian" Botoşani. Prin urmare, în acelaşi spaţiu, la acelaşi nivel, ar exista săli destinate copiilor de grădiniţă, cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani (în aceste săli desfăşurându-se procesul instructiv-educativ), şi dormitoare în care locuiesc tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 19 ani (tineri care sunt în afara programului şcolar). Diferenţele de vârstă şi de tip de activităţi care se derulează în acelaşi spaţiu nu sunt benefice, în special pentru copiii de grădiniţă. Perioada preşcolară este perioada punerii bazelor personalităţii copilului. Schimbarea mediului familial cu cel de instituţie, îl supune pe copil la noi eforturi adaptive. În acest sens, adaptarea este necesară chiar din primele zile ca o condiţie a prevenirii unei eventuale devieri comportamentale implicate în procesul adaptării/integrării în noul mediu", a spus Mihaela Hunca.

Sefa ISJ a mai precizat că şi costurile aferente amenajării internatului pentru săli de grădiniţă ar fi foarte mari. După cum se ştie, la organizarea grădiniţelor şi a grupelor de preşcolari trebuie să se respecte prevederile în vigoare referitoare la spaţiul aferent sălilor de grupă, la terenurile destinate jocurilor şi activităţilor în aer liber, la mobilierul şi instalaţiile necesare asigurării condiţiilor de funţionare, igienico-sanitare şi de securitate pentru viaţa şi sănătatea copiilor. De asemenea, este interzisă funcţionarea grădiniţei sau a grupelor de copii preşcolari în subsoluri insalubre, în spaţii care prin destinaţia anterioară sau prezentă pot dăuna sănătăţii şi protecţiei copiilor.

“Mediul fizic din grădiniţă trebuie gândit astfel încât să se sesizeze dinamica proprie a fiecărui copil şi să se ofere posibilitatea dezvoltării lui armonioase, stimulându-i dezvoltarea sub toate aspectele. Am prezentat această situaţie domnului Primar Ovidiu Portariuc şi ne-a promis că va găsi o soluţie mai potrivită", a adaugat inspectorul general al ISJ.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

Wednesday, 27 November 2024

Social-democratul le-a arătat oficialilor europeni că nicio altă țară europeană nu a scris în Planul său pentru Redresare și Reziliență un prag raportat la PIB care să limiteze creșt...

Locuință dintr-o localitate din Botoșani, cuprinsă de flăcări: Proprietarul a suferit arsuri!

Wednesday, 27 November 2024

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din localitatea Draxini. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale ...

Cosmin Andrei: „Am atins pragul de 10.000 de botoșăneni care au răspuns la consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi!”

Wednesday, 27 November 2024

„Le mulțumesc tuturor botoșănenilor care au răspuns consultării privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric. În urma susținerii pe care am primit-o de la dumneavoa...