Într-un gest îndrăzneț și neconvențional, o asociație franceză a lansat o campanie rutieră menită să schimbe stereotipurile de gen. Sloganul lor, „Condu ca o femeie!“, îndeamnă bărbații să adopte un comportament mai prudent la volan, inspirându-se de la șoferii de sex opus. Asta deoarece, contrar percepției populare, statisticile franceze despre accidente rutiere indică faptul că femeile ar putea fi șoferi mai buni decât bărbații, conform organizației, citate de „Deutsche Welle“.
Datele observatorului francez pentru siguranța rutieră arată că 84% dintre accidentele de mașină mortale din 2022-2023 au fost cauzate de bărbați. Mai mult decât atât, bărbații sunt responsabili pentru 93% din accidentele produse sub influența alcoolului.
Rămâne să definim ce înseamnă cu adevărat să fii un șofer bun: îndemânarea și priceperea la parcări sau siguranța în traficul rutier? Militanții campaniei resping ideea misogină că bărbații sunt șoferi mai buni. Ei cred că adoptarea stilului de conducere al femeilor va contribui la siguranța în trafic.
„Trebuie doar să ne uităm la cifre pentru a demonstra că această idee preconcepută nu are nicio bază – în special statistici. Cifrele sunt clare: pentru a rămâne în viață la volan, cel mai bun lucru pe care îl pot face bărbații este să adopte același comportament ca și femeile. Atunci ar scădea numărul accidentelor, precum și numărul victimelor“, precizează un comunicat al asociației franceze, citat de Adevărul.
O reclamă amuzantă
„Probabil că vor privi așa, ca o reclamă cel mult amuzantă, însă nu o să aibă un impact. Vor fi foarte multe glume pe seama asta sau vor fi aluzii atunci când cineva conduce într-un anumit stil. Nu cred că are un efect benefic“, spune psihologul Keren Rosner.
Potrivit acesteia, cea mai eficientă metodă rămâne „recompensa negativă“, penalizarea, pentru că „majoritatea știu teoria, dar nu o aplică“.
Datele europene, inclusiv cele oferite de Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC), arată că femeile sunt mult mai atente în conducere decât bărbații, fiind implicate în doar 20% din accidentele rutiere grave. ETSC subliniază că femeile sunt mai puțin predispuse să încalce limitele de viteză, în timp ce bărbații au mai multe incidente de tamponare de-a lungul vieții, sunt mai agresivi și depășesc mai frecvent viteza legală. În plus, bărbații sunt mai expuși riscului de a-și pierde viața în accidente rutiere, în timp ce femeile respectă mai riguros regulile de circulație și sunt mai puțin implicate în accidente, fie că sunt la volan, pasageri sau pietoni.
În țara noastră, statisticile publicate recent de Poliția Română arată că femeile sunt mai prudente la volan, generând de cinci ori mai puține accidente într-un an. Concret, femeile au cauzat 500 de accidente rutiere, față de mai mult de 2.800 produse de bărbați. Trebuie să ținem cont de faptul că româncele care au permis de conducere sunt de două ori mai puține decât bărbații.