Emoție și mult suspans la festivitatea de premiere a concursului de jurnalism pentru copii și adolescenți „Botoșani, Orașul Meu Drag” (B.O.M.D.), aflat anul acesta la cea de-a VII-a ediție.
Evenimentul s-a desfășurat, pe data de 25 septembrie, la Happy House, un loc intim plin de căldură umană.
Festivitatea de premiere face parte din proiectul „Concursul de jurnalism pentru copii și adolescenți Botoșani, Orașul Meu Drag”, realizat de Asociația Buzzmedia, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Botoșani.
Chiar de la ora 11, localul a prins viață datorită copiilor care au pășit cu grijă, purtând cu toții măscuțe, deoarece suntem într-o perioadă dificlă din cauza pandemiei pe care o traversăm.
Alături de membrii juriului din care au făcut parte, anul acesta, Cristina Miron, consilier de imagine, Mirela Ciorogar, jurnalist și prezentator TV, Alexandra Ciotir, fost reporter Buzz, studentă la SNSPA București, Karina Todireanu, fost reporter Buzz, studentă la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București și cameramanul Dumitru Brehuescu, copiii au urmărit reportajele video realizate primind totodată și o provocare inedită: fiecare copil a votat pe o coală de hârtie reportajul video care i-a plăcut dintre cele șapte urmărite, plus argumentul pentru care votează cu acel reportaj. Surpriza a fost ca la final, înainte de desemnarea câștigătorilor, copiii să afle că rezultatele juriului au coincis cu ale lor în ceea privește podiumul la secțiunea Reportaje video.
Concursul de jurnalism este structurat pe trei secțiuni: Presă scrisă-In memoriam Dorian Stoianovici, Radio și Reportaje video.
La secțiunea Reportaje video copiii se împart pe echipe, un lider și un partener, fiecărei echipe fiindu-i atașat un jurnior, un copil cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani. Echipa are datoria de a-l pune în valoare în reportaj prin realizarea unui interviu ori a unui standup tv pentru a-i arăta potențialul jurnalistic. Reportajele, atât la radio și presă scrisă, cât și la reportaje video, au urmărit ca micuții concurenți să înțeleagă tipurile de reportaj.
Astfel, fiecare echipă a primit prin tragere la sorți realizarea unui reportaj de atmosferă, de eveniment sau fapt divers. Desigur, premiile pentru toate cele trei secțiuni s-au acordat pe categorii de vârstă, 9-11 ani și respectiv 12-15 ani.
Pentru că a rămas impresionat de implicarea participanților în concurs, juriul a mai acordat premii speciale. Astfel, au fost copii remarcați pentru implicare redacțională, pentru realizarea unui voice-over, pentru coerență jurnalistică sau originalitate.
Reportajele realizate pentru televiziune au fost pe teme diverse. De pildă, un polițist botoșănean celebru pe TikTok pentru mașina sa tunată, o grădiniță privată altfel, despre parcul de joacă Cheia Sol de la Mănăstirea Doamnei, despre un tânăr care își trăiește tinerețea în culoare, despre muzica de fanfara sau despre o inedită colecție de mașinuțe.
La radio, au mai fost și subiecte despre celebrul Skirt Bike organizat la Botoșani, despre un cămin de bătrâni, un nevăzător cu abilități actoricești, cunoscut pe Tik Tok, în timp ce la Presă scrisă, copiii au mai găsit să scrie despre prima fanfară de la Botoșani sau despre tabăra lor de jurnalism.
Premiile acordate:
Implicare redacțională: Mădălina Mihai (13 ani)
Voice-over: Ioana Ivaș (13 ani)
Coerență jurnalistică: Ioana Crăiniciuc (17 ani)
Originalitate: Alesia Țurcanu și Sara Aursulesei
Radio:
Categoria 9-11 ani:
Locul 3: Andrei Maxim (11 ani)
Locul 2: Maria Doncilă (11 ani)
Locul 1: Raul Pricop (11 ani)
Categoria +12 ani:
Mențiunea 2: Ilinca Pușcașu (13 ani)
Mențiunea 1: Ioana Stoiciuc (15 ani)
Locul 3: Denisa Franț (12 ani)
Locul 2: Alesia Țurcanu (14 ani)
Locul 1: Ioana Ivaș (13 ani)
Presă scrisă In Memoriam Dorian Stoianovici:
Categoria 9-11 ani:
Locul 3: Ianis Chelaru
Locul 2: Maria Doncilă
Locul 1: Eduard Pavăl
Categoria +12 ani:
Locul 3: Ioana Crăiniciuc (17 ani) și Ioana Stoiciuc (15 ani)
Locul 2: Iustinian Murariu (12 ani)
Locul 1: Ioana Ivaș (13 ani)
Reportaj video:
Categoria 9-11 ani:
Mențiune: Echipa formată din Mihai Haralamb și Denisa Franț pentru reportajul despre un cămin de bătrâni – reportaj de atmosferă
Locul 3: Echipa formată din Ioana Stoiciuc și Maria Doncilă pentru reportajul despre festivalul fanfarelor – reportaj de eveniment
Locul 2: Echipa formată din Maria Macsim și Ianis Chelaru pentru reportajul despre un tânăr care își trăiește tinerețea în culoare
Locul 1: Echipele formate din Ioana Ivaș și Ilinca Pușcașu pentru reportajul despre grădinița Cuib și respectiv Mădălina Mihai și Iustinian Murariu pentru reportajul despre polițistul botoșănean celebru pe TikTok pentru mașina lui tunată.
Reporter Junior:
Locul 3: Andrei Maxim (11 ani)
Locul 2: Timea Manolache (11 ani)
Locul 1: Ana Ciobanu Lăzărescu (9 ani)
Cel mai bun standup tv
Medalia de aur: Ștefan Niță (11 ani)
Medalia de argint: Eduard Pavăl (10 ani)
Participanții au primit trofee, medalii, cărți, iar la secțiunea Reportaje video și premii în bani, până la ediția curentă, aceasta fiind și secțiunea forte a concursului. Organizatorii au anunțat că de anul viitor vor să tranforme competiția, astfel încât toate cele trei secțiuni să fie egale ca premii și evident, stimulare pentru participanți.
Cu această ocazie, a fost lansat și calendarul BOMD 2022 cu imagini din timpul muncii de teren a participanților înscriși în concurs.