Concursul-conferinţă în limba engleză Botoşani Model United Nations, este un eveniment înscris în calendarul oficial drept inter-regional, dar cu participare naţională şi internaţională şi a adus în cea de a II-a ediţie câteva zeci de elevi de peste graniţă.
Invitat la deschiderea oficială, alături de inspectorul şcolar general şi de alte personalităţi ale judeţului, prefectul Costică Macaleţi a apreciat ineditul şi utilitatea competiţiei.
Elevi care devin ambasadori şi îşi demonstrează talentul şi capacităţile de a-şi susţine punctul vedere, de a-l impune sau de a-i convinge pe alţii de adevărul şi necesitatea propriilor convingeri. Iată un exerciţiu extrem de interesant şi util pentru viaţă, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.
În cadrul dezbaterilor elevii vor alege unul din cele patru comitete axate ca teme principale pe drepturile omului, politic, UNESCO şi social-economic. Competitorii au reguli stricte, plecând de la ţinuta formală în alb-negru, modul de exprimare şi prezentare a punctelor de vedere, toate plecând de la faptul că sunt ambasadori ai unor ţări şi că reprezintă astfel puncte de vedere ale unor întregi popoare.
Scopul principal este de a-şi convinge colegii de comitet să voteze rezoluţii sau amendamente sprijinite de ei, pe probleme actuale ale mapamondului. În final, pe principiul evidenţei, preşedinţii de comitet, elevi şi studenţi cu experienţă, vor numi cei mai bun delegaţi în fiecare comitet, acordând câte trei premii.
Este un eveniment finanţat în totalitate de către Colegiul Laurian, una dintre multele activităţi prin care această unitate de învăţământ îşi demonstrează rolul catalizator în viaţa educaţională din această parte a României., a detaliat directorul Mihaela Liliana Prăjinariu.
La îndrumarea inspectorului şcolar general, Mihaela Huncă, organizatorii conferinţei vor aplica în acest an pentru a putea finanţa evenimentul internaţional din fonduri europene.