Categoriile vizate includ avocaţii, practicieni în insolvenţă, executorii judecătoreşti, notari, experţi contabili, evaluatori, consultanţii, medici, farmacişti, arhitecţi, instructori auto sau sportivi şi ziariştii ce nu sunt plătiţi pe contracte de muncă.
Liber-profesioniştii vor putea beneficia de toate acestea dacă achită contribuţia de 1% din venitul lunar declarat.
În conformitate cu dispoziţiile OUG 158/2005, persoanele care nu sunt angajate (deci inclusiv persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente) pot opta să beneficieze de dreptul la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, dacă achită o contribuţie pentru asigurarea pentru concedii şi indemnizaţii, diferită de contribuţia de asigurări sociale de sănătate, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Cuantumul acestei contribuţii este de 1% din venitul lunar înscris de contribuabil în contractul de asigurare de sănătate, conform Digi24.
Cu alte cuvinte, această categorie de persoane asigurate nu-şi poate pierde calitatea de asigurat de sănătate şi nici dreptul la concedii medicale plătite (în cazul în care a optat pentru acest drept) indiferent de situaţia regularizărilor anuale ale contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Precizările CNAS au venit după ce presa a susţinut în ultimele zile că aborgarea unui articol din Codul Fiscal (anume articolul 75 abrogat prin OUG 18 din 2018) ar putea avea drept consecinţă faptul că angajaţii nu vor mai avea concediul medical plătit.
CNAS spune că indemnizaţiile şi concediile de asigurări sociale de sănătate sunt reglementate distinct printr-un alt act normativ decât Codul Fiscal, mai precis prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 158/2005, care condiţionează acordarea de concedii medicale plătite de achitarea unei alte contribuţii decât contribuţia de asigurări sociale de sănătate. În cazul angajaţilor, dreptul la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate este condiţionat de plata contribuţiei asiguratorii pentru muncă, pe care o efectuează angajatorul.
Articolul 75 din Codul Fiscal (abrogat prin OUG nr. 18/2018) se referă însă la deducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate plătită de către persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, deci nu are nicio legătură cu dreptul angajaţilor la concediile medicale plătite, încheie Capital.ro.