Concediul medical plătit pentru freelanceri! Ce condiții trebuie să îndeplinească

Aproximativ 400.000 de români care obțin venituri din activități independente vor putea beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

Concediul medical plătit pentru freelanceri! Ce condiții trebuie să îndeplinească

Categoriile vizate includ avocaţii, practicieni în insolvenţă, executorii judecătoreşti, notari, experţi contabili, evaluatori, consultanţii, medici, farmacişti, arhitecţi, instructori auto sau sportivi şi ziariştii ce nu sunt plătiţi pe contracte de muncă.

Liber-profesioniştii vor putea beneficia de toate acestea dacă achită contribuţia de 1% din venitul lunar declarat.

În conformitate cu dispoziţiile OUG 158/2005, persoanele care nu sunt angajate (deci inclusiv persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente) pot opta să beneficieze de dreptul la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, dacă achită o contribuţie pentru asigurarea pentru concedii şi indemnizaţii, diferită de contribuţia de asigurări sociale de sănătate, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Cuantumul acestei contribuţii este de 1% din venitul lunar înscris de contribuabil în contractul de asigurare de sănătate, conform Digi24.

Cu alte cuvinte, această categorie de persoane asigurate nu-şi poate pierde calitatea de asigurat de sănătate şi nici dreptul la concedii medicale plătite (în cazul în care a optat pentru acest drept) indiferent de situaţia regularizărilor anuale ale contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Precizările CNAS au venit după ce presa a susţinut în ultimele zile că aborgarea unui articol din Codul Fiscal (anume articolul 75 abrogat prin OUG 18 din 2018) ar putea avea drept consecinţă faptul că angajaţii nu vor mai avea concediul medical plătit.

CNAS spune că indemnizaţiile şi concediile de asigurări sociale de sănătate sunt reglementate distinct printr-un alt act normativ decât Codul Fiscal, mai precis prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 158/2005, care condiţionează acordarea de concedii medicale plătite de achitarea unei alte contribuţii decât contribuţia de asigurări sociale de sănătate. În cazul angajaţilor, dreptul la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate este condiţionat de plata contribuţiei asiguratorii pentru muncă, pe care o efectuează angajatorul.

Articolul 75 din Codul Fiscal (abrogat prin OUG nr. 18/2018) se referă însă la deducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate plătită de către persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, deci nu are nicio legătură cu dreptul angajaţilor la concediile medicale plătite, încheie Capital.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
592

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
125

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
79

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...