Copii fără...părinţi şi părinţi fără...copii, în cadrul campaniei
Sprijinirea copiilor invizibili.
În acest sens a fost realizat un compartiment de consiliere şi sprijin, destinat copiilor şi părinţilor aflaţi în dificultate, prin implicarea comunităţii, promovând dreptul fundamental al copilului de a creşte în propria familie, care să-l iubească şi să-l ajute să crescă în mod sănătos şi echilibrat.
Pentru atingerea obiectivelor proiectului s-au realizat activităţi care au vizat reabilitarea, amenajarea şi dotarea spaţiului destinat desfăşurării proiectului. Deasemeni s-au desfăşurat activităţi de consiliere pshihologică de către persoane specializate, mese rotunde şi dezbateri pe tema creşterii nivelului de conştientizare a părinţilor asupra importanţei aspectelor legate de creşterea copilului şi a educaţiei acestuia, precum şi concursuri de desene pe hârtie şi asfalt cu tema drepturile copilului.
La finalul proiectului copiii au fost foarte încântaţi când l-au vazut pe Moş Crăciun cu sacul plin doar pentru ei. Unii au fost plăcut impresionaţi deoarece era pentru prima dată când Moş Crăciun este în faţa lor.
Fiecare copil a primit câte un cadou care conţinea dulciuri. Pentru sustenabilitatea proiectului vom menţine parteneriatele cu instituţiile implicate în derularea lui, deasemeni vom colabora cu şcoala şi comunitatea locală pentru finanţarea de noi proiecte în cadrul comunităţii.
Continuitatea proiectului va fi asigurată şi de Centrul social de zi pentru copii recent inaugurat, pe care Primăria Todireni în colaborare cu Primăria Albeşti l-au realizat printr-un proiect cu finanţare europeană în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Albeşti-Todireni
Valea Jijiei.
“Firește, orice societate are de soluționat probleme sociale și respectiv, are nevoie de un mecanism care să faciliteze dezlegarea lor. Prin baza de date creată putem cunoaște și preîntâmpina procesele negative care duc la asemenea situații speciale și de a ajuta persoanele respective să-și gasească locul și rolul în societate. Proiectul construieşte pe experienţa acumulată, prin raportul de analiza din primul an de implementare și prin dezvoltarea serviciilor sociale la nivelul comunităţii. Odată serviciile aduse mai aproape de copiii vulnerabili şi familiile lor, se poate preveni separarea copilului de familie şi intrarea lui în sistemul de protecţie specializată. Existenţa unui compartiment de consiliere și sprijin înseamna o copilărie mai bună pentru copiii vulnerabili, comunităţi mai unite şi mai implicate, a spus Petru Toma, primarul comunei Todireni.