Operatorii economici sunt scutiți de obligația de a elibera, din oficiu, bon fiscal la plata cu cardul, prevede un proiect adoptat luni, 18 noiembrie, de plenul Camerei Deputaților. Legea merge la președintele Iohannis pentru promulgare.
Propunerea legislativă, adoptată cu 163 de voturi „pentru" şi 51 de abțineri, are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art.1 din OUG nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel, soluțiile legislative preconizate au în vedere eliminarea obligaţiei utilizatorilor aparatelor de marcat electronice fiscale de a elibera, din oficiu, bon fiscal pentru încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, în principal în scopul optimizării operațiunilor şi a reducerii costurilor aferente, consecutiv a stimulării inovației şi dezvoltării tehnologice.
Prin excepție de la dispozițiile prevăzute de proiect, în cazul echipamentelor nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce funcționează exclusiv pe bază de plăți cu cardul, aparatul de marcat electronic fiscal nu este obligatoriu.
Deputații au adoptat un amendament, inițial respins, care modifică articolul 319 (referitor la facturare), alin.(10) lit.a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, potrivit căruia persoana impozabilă este scutită de obligația emiterii facturii pentru mai multe operațiuni, cu excepția cazului în care beneficiarul solicită factura, între acestea fiind livrările de bunuri prin magazinele de comerț cu amănuntul şi prestările de servicii către populație, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, precum şi livrările de bunuri şi prestările de servicii către populație efectuate prin echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce funcționează exclusiv pe bază de plăți cu cardul, conform OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Citește continuarea AICI