Comercianţi nemulţumiţi în Piaţa Viilor! Urban Serv are replică - FOTO

Comercianţi nemulţumiţi în Piaţa Viilor! Urban Serv are replică - FOTO
La primul val de frig, comercianţii din Piaţa Viilor dau semne de nemulţumire vizavi de condiţiile în care îşi vor petrece iarna. Recent reabilitată, piaţa nu ar oferi tot confortul la care se aşteptau comercianţii.

Deşi preţurile de închiriere a meselor s-au dublat, oamenii îşi fac probleme în privinţa temperaturilor pe care le vor suporta în sezonul rece.

"Ni s-a spus că o să fie mai cald, că n-o să mai îngheţăm la iarnă ca în iernile trecute, dar cine ne poate garanta asta din moment ce acum, în octombrie, deja ne-am blindat cu haine? În plus, nici marfa nu va rezista la frig. E drept că nu ne mai plouă, nu ne mai ninge, dar credeam că va fi mai bine. Acum tot condensul ni se scurge în cap", se plânge o vânzătoare.

Oamenii spun că ar fi vrut să-şi monteze câte o aerotermă, dar în contractul de închiriere este specificat clar că acest lucru este interzis. Pe de altă parte, chioşcurile montate pe laturile pieţei nu sunt în totalitate ocupate, pentru că unii dintre comercianţi preferă să rămână afară, în parcare, unde au echipamente electrice care înăuntru nu ar funcţiona.

"Săptămâna trecută a picat reţeaua. Eu am frigidere cu produse, cum să mă duc înăuntru când reţeaua electrică nu duce? Am fost deja somaţi să ne mutăm şi să lăsăm spaţiul liber pentru lucrările din parcare", susţine un alt comerciant.

În interior, chioşcurile sunt delimitate vag, de la marginea de sus a delimitării până la tavan fiind în jur de 25 de centimetri.

"E aşa curent între chioşcuri, în plus nu avem posibilitatea de a le închide total. Partea de sus rămâne descoperită. Aud şi ce vorbeşte colega de peste două chioşcuri", explică un vânzător.

În hala de lactate, pe grupul sanitar e pus lacăt.

"Altfel spus, oamenii care vând lactate trebuie să caute toaletele din celălalt colţ al pieţei pentru că cel din hală e închis. Iar toaleta din celălalt colţ se deschide la ora 8. Cei care vin de la ţară la prima oră ce fac?", susţine un altul.

Mai mult, oamenii spun că abia de câteva zile hala a fost legată la reţeaua de energie electrică.



Simion Drelciuc, directorul Urban Serv, societatea ce administrează Piaţa Viilor, are răspunsuri la fiecare nemulţumire a oamenilor. Potrivit acestuia, în urmă cu câteva zile a fost schimbat tabloul electric, tocmai pentru a evita supraîncărcarea reţelei.

"A fost montat un tablou pentru a putea suplimenta reţeaua. S-a făcut conectarea de către E.On, în paralel am lucrat la reţeaua interioară astfel încât să poată susţine un consum suplimentar faţă de cel proiectat iniţial. Până la sfârşitul săptămânii se vor finaliza şi modificările în cauză, astfel încât să poată fi montat şi un echipament suplimentar. Trebuie însă ţinut cont că acest proiect le ajungea celor de la chioşcurile de pâine. Doar că boxele pe care le-am făcut acum, cu montarea rulourilor (jaluzele metalice cu rol de uşă) pentru închidere erau prevăzute numai pentru vânzarea de legume- fructe. În uma solicitării comercianţilor, noi ne-am angajat să facem modificarea. Asta nu înseamnă că respectivii comercianţi nu trebuie să vină cu o cotă parte. Deci toată aparatura ce va fi montată, de aer condiţionat, de căldură, revine în sarcina lor", declară Simion Drelciuc.

Cât despre curentul dintre chioşcuri, reclamat de comercianţi, Simion Drelciuc spune că trebuie să se aştepte cei doi ani ce trec de la finalizarea proiectului, urmând ca ulterior să se poată interveni cu modificări.

"Noi ne-am adresat în primul rând producătorilor individuali, ori în chioşcuri sunt mai mult persoane fizice, care ar putea să investească. Dacă la producătorii individuali noi le-am pus mese, le-am organizat, le-am făcut un tarif puţin mai mic decât în Piaţa Centrală, dincoace trebuie să păstrăm acelaşi standard ca şi în piaţa centrală", susţine directorul Urban Serv.



Potrivit şefului Urban Serv, cele nouă boxe la care s-au montat rulourile pentru a putea fi asigurate peste noapte vor avea instalaţii electrice modificare, tocmai pentru montarea de convectoare de aer cald/ rece.

Mai mult, Simion Drelciuc susţine că grupul sanitar din hala de lactate este destinat strict vânzătorilor de lactate şi are rol de filtru sanitar.

"Vânzătorii din hală intră şi se spală pe mâini, se schimbă în zona respectivă şi folosesc numai ei grupul sanitar. Dacă spuneţi că era închis, poate doar întâmplător era închis", explică directorul Urban Serv.

Piata Viilor a fost reabilitata in cadrul unui proiect transfrontalier, iar lucrarile au costat circa 200.000 de euro. Urban Serv a contribuit cu 230.000 de lei, finanţând lucrările la hala de lactate, inclusiv dotările, cu excepţia celor două spaţii pentru producătorii din Republica Moldova şi Ucraina. De asemenea, Urban Serv a achiziţionat şi mobilierul pentru hala de legume.

"Noi plătim o redevenţă de 45.000 de lei pe lună pentru piaţă Primăriei. Ar trebui să avem un profit fantastic pentru a putea investi la câte doreşte fiecare", concluzionează Simion Drelciuc.

 

Spune-ne opinia ta