Cod Galben în weekend: Averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină!

Cod Galben în weekend: Averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină!
Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis, vineri, o nouă o avertizare Cod Galben pentru intervalul 18 iunie, ora 09.00 – 19 iunie, ora 09.00, de instabilitate atmosferică accentuată şi disconfort termic accentuat.

În sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona montană instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată.

Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi va cădea grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15...20 l/mp şi izolat 30...40 l/mp.

În restul teritoriului astfel de fenomene se vor manifesta temporar şi pe spaţii restrânse.

În regiunile sudice, vremea se va menţine caniculară, cu maxime în jurul a 36 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 18/19 iunie, temperaturile minime vor fi caracteristice unei nopţi tropicale.

"Menţionăm că precipitaţiile prognozate în România pot antrena spre sol particulele de praf saharian, dar în concentraţii reduse", transmite ANM.

Vijelii şi descărcări electricede vineri seara până sâmbătă dimineaţa!

De asemenea, de vineri seara până sâmbătă dimineaţă este în vigoare un alt Cod Galben. Meteorologii au emis, vineri, o atenţionare de cod galben de vijelii şi descărcări electrice pentru 14 judeţe din nordul, vestul şi sud-estul României, valabilă până sâmbătăa dimineaţa.

Potrivit informării meteorologilor, avertizarea este valabilă în Botoşani, Suceava, Maramureş, Bistriţa- Năsăud, Mureş, Satu- Mare, Sălaj, Cluj, Alba-Iulia, Bihor, Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin, începând de vineri de la ora 16 până sâmbătă la ora 09.

"Instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în nordul Moldovei. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie, va cădea grindină, iar aversele vor fi izolat importante cantitativ (peste 20...30 l/mp)", se aratâ în informarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

De asemenea, "în cea mai mare parte a ţării vremea va fi caniculară, cu maxime cuprinse între 35 şi 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

astăzi, 22:23
11

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

astăzi, 22:04
133

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

astăzi, 21:10
87

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...