Coalitia pentru Educatie: Obligativitatea masteratului didactic este vitala pentru ca profesori mai buni sa intre in sistem!

Calitatea profesorilor care stau in fata copiilor nostri poate determina, "intr-o masura mult mai mare decat cheltuielile materiale, cresterea calitatii educatiei", sustine Federatia Coalitia pentru Educatie. Organizatia cere astfel introducerea obligativitatii masteratului didactic, pentru cei care vor sa urmeze o cariera la catedra. Solicitarea vine dupa ce ministrul Adrian Curaj a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca masteratul educational va functiona din toamna.

Adrian Curaj, ministrul Educatiei, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca, din toamna, masteratul educational prevazut de legea educatiei va fi operational, ca parte a unui proiect european.

Amintim ca obligativitatea masteratului didactic a fost introdusa in 2011 prin legea educatiei, insa a fost amanata succesiv.
Federatia Coalitia pentru Educatie avertizeaza, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca "este necesar ca punerea in aplicare a masteratului didactic, prevazut de Legea Educatiei Nationale, sa fie sustinuta de toate partile interesate". "In opinia Coalitiei, resursele umane pot determina, intr-o masura mult mai mare decat cheltuielile materiale, cresterea calitatii educatiei", sustine organizatia.

Reprezentantii Coalitiei pentru Educatie afirma ca "ceea ce conteaza, in primul rand, in scoala, este procesul de invatare, ca impartasire intre cadrele didactice si elevi, inclusiv impreuna cu parintii si comunitatea. Astfel, in viziunea Federatiei, procesul de imbunatatire a sistemului trebuie sa porneasca de la cadrele didactice si de la modul in care acestea sunt formate initial si cum isi continua formarea de-a lungul vietii, iar masteratul didactic poate deveni programul de referinta pentru formarea initiala".

Legea Educatiei Nationale prevede ca masteratul didactic este "organizat exclusiv la forma de invatamant cu frecventa" si avea in vedere obligativitatea parcurgerii lui de catre viitori profesori.

Daniela Visoianu, presedinta Federatiei Coalitia pentru Educatie, sustine ca prevederea din legea educatiei din 2011 "era o noutate prevazuta in Lege si pentru unii dintre noi o fereastra de speranta pentru cresterea calitatii in sistemul educational. Legea este suficient de clara, vorbeste despre cum se organizeaza programul, despre cum se finanteaza, despre faptul ca masteranzii urmau sa primeasca o bursa de valoarea salariului unui profesor debutant. In Lege era prevazuta chiar si modalitatea organizarii activitatii practice, prin parteneriate cu unitati de invatamant, dar si cu alte institutii ofertante de servicii in domeniu, iar universitatile se gandeau deja la oferta de programe pentru viitorii studentii ai scolii de profesori".

Masteratul didactic a fost amanat succesiv inca de la intrarea in functiune a legii educatiei in 2011, iar prima lovitura importanta a primit-o in 2012, printr-o ordonanta de urgenta promovata de ministrul Ecaterina Andronescu in ultimele zile ale mandatului sau. Citeste mai departe...

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Senzațional! Al patrulea titlu mondial pentru sportivul nevăzător din România!

astăzi, 20:40

Sportivul Alex Bologa a câştigat, marţi, al patrulea titlu mondial la judo pentru nevăzători, categoria J1 – 73 kg, în cadrul competiţiei IBSA 2025 de la Astana (Kazakhstan). ...

Adolescenți scandalagii, potoliți de polițiștii locali! (Foto)

astăzi, 20:00

În noaptea de sâmbătă, 10 mai, polițistul local ce se afla de serviciu în Dispecerat, a observat pe una din camerele de supraveghere instalată în Parcul Tineretului din mun...

Un șofer a rămas încarcerat după ce a lovit un parapet de pe marginea carosabilului!

astăzi, 19:10

În urmă cu puțin timp, un autoturism a lovit un parapet de protecție de pe marginea carosabilului, pe DN17, între localitățile Stroiești și Ilișești. Intervin pompierii militar...