Cioloş, către premierul moldovean: Vă sprijinim financiar, dar așteptăm măsuri de reformă
Stiri Botosani Tuesday, 26 January 2016 ActualitateSprijinul financiar al României - un împrumut de 150 de milioane de euro aflat în așteptare - este crucial pentru Republica Moldova, aflată la un pas de colaps financiar și condusă de un guvern contestat în stradă.
În paralel, la București se află un lider al Opoziției, politiciana reformistă Maia Sandu, fost ministru al Educației din Republica Moldova, care a cerut României condiționarea dură a oricărui sprijin acordat țării sale.
Cele mai importante declaraţii ale lui Dacian Cioloş care a spus că România aşteaptă din partea Guvernului de la Chisinau măsuri care să arate dorinţa de reformă, punctând că cetăţenii din Republica Moldova au, de la autorităţile de la Chişinău, aşteptări foarte clare şi multe nemulţumiri care sunt justificate:
"Am avut astăzi o discuţie detaliată, amănunţită, cu domnul prim-ministru Filip şi cu membri ai Guvernului Republicii Moldova. Această vizită a contribuit la o mai bună înţelegere a situaţiei dificile prin care trece Republica Moldova. Ne-am permis să înţelegem mai bine şi ceea ce se întâmplă la Chişinău, dar şi care este poziţia guvernului legat de această situaţie. Cetăţenii din Republica Moldova au, de la autorităţile de la Chişinău, aşteptări foarte clare, multe nemulţumiri, care sunt justificate, şi credibilitatea majorităţii parlamentare care susţine guvernul actual la Chişinău depinde, în mod clar, de capacitatea de a lua decizii, de a lua măsuri, pentru a implementa reforme, care sunt aşteptate în primul rând de cetăţenii din Republica Moldova, dar, aşa cum i-am spus dlui prim-ministru, sunt aşteptate şi de România, ca ţară vecină, parteneră. Şi, din semnalele pe care le am, sunt aşteptate şi de partenerii europeni şi euroatlantici. I-am spus dlui prim-ministru că încurajăm guvernul să ţină legătura cu reprezentanţii societăţii civile din Republica Moldova, să asculte doleanţele şi aşteptările acestora, aşteptări legitime, care merg în direcţia reformei şi care merg în direcţia menţinerii parcursului european al Republicii Moldova. Este ceea ce îşi doreşte şi România şi, în această direcţie, pornind de la nişte angajamente clare de reformă pe care sperăm să le vedem din partea Guvernului Republicii Moldova, nu doar declarativ, dar şi faptic, Guvernul României, este gata în aceste condiţii, să sprijine Republica Moldova pe parcursul european şi să sprijine acest program de reformă", a spus Dacian Ciolos.
Premierul român a mai spus că România cunoaşte situaţia dificilă de la Chişinău şi în măsura în care Guvernul Republicii Moldova se angajează la nişte reforme, Guvernul României are în vedere, într-o primă fază, într-o primă etapă, un sprijin de urgenţă pentru a ajuta cetăţenii mai nevoiaşi din Republica Moldova să iasă din perioada de iarnă, o perioadă mai dificilă
"Stabilitatea politică în Republica Moldova este importantă nu doar pentru Republica Moldova, pentru a putea continua reformele, dar este importantă şi pentru securitatea regiunii şi pentru România. Şi, din acest punct de vedere, ne dorim stabilitate şi ne dorim ca, în acest context, al unei stabilităţi politice şi sociale, să vedem un guvern angajat la reforme.
Cunoaştem dificultăţile din Republica Moldova în momentul de faţă, care au fost accentuate şi de criza politică prelungită din aceste ultime luni şi, din această perspectivă, în măsura în care Guvernul Republicii Moldova se angajează la nişte reforme, Guvernul României are în vedere, într-o primă fază, într-o primă etapă, un sprijin de urgenţă pentru a ajuta cetăţenii mai nevoiaşi din Republica Moldova să iasă din perioada de iarnă, o perioadă mai dificilă. Şi aici i-am spus dlui prim-ministru că, în perioada următoare, în zilele următoare, analizăm posibilitatea pe care o avem pentru a veni cu un anumit sprijin pentru anumite produse de primă necesitate, pe care am dori să le putem furniza în contact direct cu cetăţenii Republicii Moldova. Deci, este un sprijin adresat cetăţenilor Republicii Moldova cei mai nevoiaşi", a susţinut premierul.
Totodată, suntem pregătiţi să acordăm şi un sprijin financiar din acel credit rambursabil pe care România l-a promis, în măsura în care sperăm ca procedura de ratificare a acordului în Parlament să evolueze în săptămânile următoare. Dar i-am spus domnului prim-ministru că, înainte de a livra prima tranşă a acestui acord, ne aşteptăm, din partea Guvernului Republicii Moldova, să vină cu câteva măsuri concrete, care să demonstreze voinţa de reformă şi i-am spus că în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, vom veni cu o listă de câteva măsuri pe care guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la Bucureşti această primă tranşă.
Pe de altă parte, Cioloş a mai spus că România va veni şi cu alte programe de acţiuni de sprijin, dacă Moldov va continua parcursul european:
"Totodată, România doreşte să-şi coordoneze sprijinul financiar rambursabil şi cu Comisia Europeană şi cu FMI, însă dorim să folosim acest sprijin financiar ca un pod între momentul de faţă şi momentul în care guvernul de la Chişinău va fi în măsură să semneze cu FMI. Vom urmări şi modul în care decurg discuţiile şi negocierile cu FMI şi în momentul în care va fi o primă vizită la Chişinău a unei delegaţii a Fondului, pentru a discuta programul de reforme şi a conveni o foaie de parcurs, şi Guvernul Republicii Moldova va fi pus în practică câteva din măsuri imediate care să demonstreze voinţa de reformă, Guvernul României va fi în măsură să vină cu această primă tranşa a sprijinului financiar rambursabil. Și apoi, ca o a treia etapă, în măsura în care guvernul va demonstra că se angajează la reforme structurale care să continue parcursul european al Republicii Moldova, sigur, i-am spus domnului prim-ministru, suntem în măsură să venim şi cu alte programe de acţiuni de sprijin în această direcţie".
Încă o dată insist, l-am rugat pe domnul prim-ministru şi am sugerat un dialog intens cu societatea civilă din Republica Moldova, cu cei care protestează şi protestează pentru că îşi doresc un parcurs european al Republicii Moldova. Cred că, în mare măsură, credibilitatea guvernului de la Chişinău depinde de măsurile pe care le va lua şi, în măsura în care aceste decizii vor exista, va exista şi sprijinul Guvernului României.
Filip: Trecem printr-o situaţie tensionată
Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a afirmat, în urma întâlnirii avute cu primul ministrul României, Dacian, Ciolos, că România a decis să întindă o mână de ajutor Moldovei, acest sprijin fiind vital pentru cetăţenii moldoveni. "România a decis să întindă o mână de ajutor tării noastre care, după cum ştiţi, se află într-o situaţie foarte dificilă. Sprijinul este vital pentru cetăţenii Republicii Moldova. Trecem printr-o situaţie tensionată şi am avut o presiune teribilă în formarea guvernului, din partea socialiştilor, care vor alegeri anticipate", a afirmat primul ministrul moldovean.
Pavel Filip a mai afirmat că deşi au existat şi violenţe, de îndată ce Guvernul şi-a preluat atribuţile situaţia de la Chişinău s-a mai calmat. "Sunt de înţeles sentimentele celor care protestează sincer. Le-am considerat utile, pentru că aveau revendicări sociale, economice, iar oamenii aveau dreptul să fie nemulţumiţi. Sunt o persoană care crede că presiunile societăţii civile mobilizează Guvernul, nu îl face să fie relaxat şi îl determină să muncească mai mult pentru a avea rezultate pentru cetăţenii săi", a continuat acesta.
Primul ministrul Republicii Moldova a mai spus că Guvernul încearcă să aibă un dialog permanent cu protestatarii. "Cât despre alegeri anticipate, nu este în dimensiunea executivă. Guvernul trebuie să aibă grijă să slabilizeze situaţia din Republica Moldova, atât pe dimensiunea financiară, cât şi socială sau polică. Acest Guvern este determinat să demonstreze că este un guvern pro-european, calificativ compromis de clasa politică de la Chişinău", a declarat Pavel Filip.
Prim-ministrul moldovean a mai spus că Guvernul va fi concentrat pe acţiuni.
"Ne-am propus ca în primele 100 de zile ale mandatului să îndeplinim măsuri rapide în vedere stabilizării situaţiei financiare a ţării. Suntem conştienţi că fără sprijinul României, aceasta sarcină este una dificilă. Acum am înţeţeles expresia "prietenul la nevoie se cunoaşte". România a procedat mereu aşa când am avut nevoie", a mai spus acesta, adăugând că ajutorul este extrem de valoros şi bine-venit.
Un guvern contestat
În cadrul unei ședințe tensionate, Parlamentul moldovean a acordat, săptămâna trecută, Guvernului Filip votul de învestitură. Majoritatatea care a susținut Guvernul a evitat astfel declanșarea alegerilor anticipate, care ar fi fost câștigate de politicienii proruși, instalând la șefia Executivului un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc. Votul de învestitură a fost urmat de un protest violent la sediul Legislativului, în urma căruia șapte polițiști și trei civili au fost răniți. În cele din urmă, la miezul nopții, miniștrii Guvernului Filip au depus jurământul în fața șefului statului, Nicolae Timofti, în cadrul unei ceremonii ascunse.
Au urmat alte trei zile de proteste, manifestanții cerând dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.
150 de milioane de euro pentru R. Moldova
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la începutul lunii noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi R.Moldova, considerând că promulgarea nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme.
Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, vizează ratificarea unui acord de asistenţă financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro din disponibilităţile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Naţională a României. Asistenţa financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranşe, iar scadenţa fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani.
REALITATEA.NET
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!
Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...
13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!
România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...
Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!
Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.35 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici