Cine plăteşte cel mai scump RCA din România

Tinerii sub 35 de ani care conduc în oraşe mari, mai ales din estul ţării, plătesc o primă anuală pentru RCA cu până la 70% mai mare decât alte categorii de şoferi. Sursa diferenţelor este frecvenţa mare a daunei.

Creşterile importante ale daunelor, precum şi impo­sibilitatea de a majora sub­stanţial preţurile fără a pier­de cotă de piaţă,  determină societăţile de asigurare să îşi selecteze din ce în ce mai atent clienţii. Segmentarea clientelei, cum este numită în termeni de specialitate, a devenit o procedură la modă chiar şi pentru companii care, în mod tradiţional, vând poliţa obligatorie de răspundere civilă auto la preţuri cu mult sub media pieţei.

Din analiza Capital, bazată pe da­tele mai multor calculatoare specializate, rezultă că cei mai afectaţi de aceste schimbări sunt tinerii cu vârsta sub 35 de ani, persoanele care au carnet de conducere de mai puţin de cinci ani  şi şoferii care conduc în oraşele din estul ţării. În cazul acestor categorii de şoferi, diferenţa faţă de preţul mediu de pe piaţă ajunge până la 20-30 la sută, în timp ce, comparativ cu categoriile avantajate, preţul este cu până la 70% mai mare.
 
Din selecţia clientelei câştigă, pe de altă parte, şoferii experimentaţi, cu vârste de peste 55 de ani, care conduc  în oraşe din vestul ţării. Explicaţia acestor diferenţe de cotaţie ţine de frecvenţa daunelor, substanţial mai mare în cazul tinerilor şi în oraşele mari din estul ţării. Ca parte din aceeaşi strategie de selecţie a clienţilor, societăţile de asigurare care vând românilor ce muncesc în afara graniţelor se uită mai atent la acest tip de clienţi. Preţul unei poliţe RCA pentru românii care lucrează, de exemplu, în Italia, şi care îşi înmatriculează maşinile în ţară s-a majorat substanţial de la începutul acestui an, în condiţiile în care costurile reparaţiilor în ţările dezvoltate sunt cu mult mai mari decât cele din România.
 
Tinerii, luaţi în vizor

Din cauza frecvenţei mari a daunelor (numărul accidentelor în care sunt implicaţi tineri este de peste două ori mai mare decât cel al accidentelor provocate de persoane peste 50 de ani), cea mai importantă diferenţiere a clientelei este făcută pe criterii de vârstă şi experienţă la volan.
 
Astfel, un şofer de 31 de ani care are carnet de zece ani şi conduce un Logan de 1,6 litri şi 90 de cai-putere plăteşte cu până la 70% mai mult decât un şofer de 60 de ani şi având 35 de ani experienţă, care conduce acelaşi tip de maşină.  Concret, şoferul tânăr plăteşte, în Bucureşti, 554 de lei, în timp ce şoferul mai experimentat dă doar 388 de lei, în cea mai ieftină variantă.

Citeste mai departe

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - SVG Reichenau. În sfârșit VICTORIE!

astăzi, 11:04

„Roș-alb-albaștrii” au câștigat cu scorul de 2-0 (0-0), prin golurile lui Ștefan Bodișteanu din penalty și Andrei Dumitru. Leo Grozavu a trimis în teren următorii juc...

Protest spontan (și) la Casa de Pensii din Botoșani, angajații își strigă nemulțumirile în fața instituției! (Foto)

astăzi, 10:41

După ce în cursul zilei de joi angajații Agenției pentru Protecția Mediului au derulat un protest spontan, astăzi a venit rândul celor de la Casa Județeană de Pensii din Botoșani. ...

Incendiile de vegetație uscată iau amploare în județul Botoșani: Adăpost de animale și hectare mistuite de flăcări! (Foto)

astăzi, 10:10

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. &Ic...