Vasile Popescu (45 de ani), individul arestat la sfârÅŸitul săptămânii trecute pentru că în seara zilei de 8 martie ar fi sechestrat o tânără din BotoÅŸani timp de aproape 16 ore în apartamentul lui din municipiul RădăuÅ£i ÅŸi a violat-o în repetate rânduri, a fost eliberat condiÅ£ionat de trei ori din penitenciar, în 2002, în 2004 ÅŸi în 2011, ÅŸi de fiecare dată a recidivat.
În 2002, la o lună după ce judecătorii i-au deschis uÅŸa la celulă, a atacat două femei, una pe stradă, una în casă, cu intenÅ£ia de a le viola. A fost închis din nou, însă în 2004 a ieÅŸit din nou pe poarta penitenciarului, fiind considerat "un deÅ£inut model". A rezistat doar câteva luni ÅŸi a comis-o din nou, violând o tânără într-un magazin din RădăuÅ£i, în care victima lucra ca vânzătoare.
L-au trimis din nou după gratii ÅŸi, în martie 2011, într-un sistem mai bolnav decât el, l-au lăsat din nou liber, deÅŸi mai avea de stat aproape 1.000 de zile după gratii.
Acum câteva zile, poliÅ£iÅŸtii rădăuÅ£eni au descins în apartamentul lui Popescu, de pe strada Mihai Viteazu, unde l-au găsit pe violator ÅŸi o tânără de 19 ani, pe care a sechestrat-o timp de 16 ore.
Tânăra, care este voluntar al unei fundaÅ£ii umanitare ÅŸi colecta bani pentru un copil bolnav, a povestit că a fost trasă cu forÅ£a în apartamentul lui Popescu, bătută ÅŸi violată în repetate rânduri.
Povestea groaznică a tinerei sechestrate 16 ore şi violată toată noaptea
Era în după-amiaza zilei de 8 martie. Alături de alÅ£i tineri din BotoÅŸani, victima a venit pe raza municipiului RădăuÅ£i să strângă donaÅ£ii de la cetăţeni pentru a ajuta mai mulÅ£i copii bolnavi.
În jurul orei 16:00, tânăra de 19 ani a ajuns la etajul IV al unui bloc de pe strada Mihai Viteazu. A bătut la uşă ÅŸi i-a deschis un individ cărunt, care a invitat-o înăuntru.
A refuzat, însă a fost trasă cu forÅ£a în locuinţă, iar bărbatul a închis imediat uÅŸa. Tânăra povesteÅŸte că a încercat să Å£ipe, însă bărbatul i-a pus mâna la gură, a luat-o pe sus ÅŸi a dus-o într-una din camere.
Victima a încercat să-ÅŸi ia telefonul din geantă ÅŸi să-ÅŸi sune unul dintre colegii cu care venise la RădăuÅ£i, însă agresorul i-a smuls mobilul din mână ÅŸi a lovit-o cu palma peste faţă, după care a întrebat-o câÅ£i bani ar putea lua pe telefonul respectiv.
Bărbatul a chestionat-o pe tânără ÅŸi cât valorează cerceii pe care îi are la ea ÅŸi, de asemenea, câÅ£i bani are asupra ei.
După ce a făcut inventarul bunurilor aflate asupra victimei, Vasile Popescu a dezbrăcat-o cu forÅ£a de pantaloni pe tânără ÅŸi a obligat-o să întreÅ£ină relaÅ£ii sexuale.
Profitând de un moment de neatenÅ£ie al agresorului, aceasta a încercat să fugă din apartament, însă a fost prinsă ÅŸi lovită de mai multe ori cu pumnii ÅŸi picioarele în zona feÅ£ei ÅŸi a abdomenului.
A fost dusă înapoi în aceeaÅŸi cameră ÅŸi obligată să întreÅ£ină raporturi sexuale orale, normale ÅŸi anale.
SMS-ul care a salvat-o. Violatorul a legat-o de mâini ÅŸi de picioare ÅŸi i-a pus un fular la gură
Violatorul ÅŸi-a Å£inut victima în pat ore în ÅŸir ÅŸi a violat-o în repetate rânduri.
În timpul unuia dintre violuri, povestea tânăra anchetatorilor, Popescu a strâns-o de gât, având senzaÅ£ia că încearcă să o omoare, mai ales că o ameninÅ£ase că o va face.
În jurul orei 1:00, bărbatul ÅŸi-a dus victima într-o altă cameră a apartamentului, unde până în jurul orei 5:00, a forÅ£at-o să mai întreÅ£ină încă trei raporturi sexuale.
Åžansa de scăpare a tinerei a fost în momentul în care a fost lăsată să meargă la baie. A reuÅŸit să-ÅŸi ia telefonul cu ea ÅŸi să-i dea un mesaj unei prietene, căreia i-a spus unde se află. A încercat să trimită acelaÅŸi mesaj ÅŸi către o altă prietenă, însă a fost surprinsă de către inculpat, dusă într-o cameră, legată cu un cablu de picioare ÅŸi trunchi ÅŸi cu un ÅŸiret ÅŸi o curea de mâini, iar la gură i-a pus un fular.
Ulterior, susţin anchetatorii, violatorul a luat din poşeta victimei 20 de lei şi a plecat aproximativ un sfert de oră din apartament, să cumpere ţigări şi cafea.
La scurt timp după ce s-a întors la domiciliu, la uÅŸa lui Popescu au bătut poliÅ£iÅŸtii, care, deÅŸi în SMS-ul salvator nu se specifica adresa, doar câteva indicii, au ÅŸtiut că violatorul eliberat condiÅ£ionat recidivase din nou.
Când au auzit strigătele de ajutor ale victimei, au spart uÅŸa ÅŸi l-au prins pe infractor.
A făcut miÅŸto la audieri: "Nu am violat-o. Am studiat împreună istoria României"
Vasile Popescu a fost reÅ£inut pentru 24 de ore ÅŸi adus în faÅ£a procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria RădăuÅ£i, care l-au mai dat pe mâna justiÅ£iei ÅŸi în trecut.
Infractorul a negat acuzaţiile.
Nu am violat-o. Am studiat împreună istoria României, susÅ£in surse apropiate anchetatorilor că ar fi declarat Popescu la audieri.
Cercetat în urmă cu câÅ£iva ani pentru o altă agresiune sexuală, îÅŸi amintesc procurorii, acelaÅŸi individ le-a spus că i s-a aÅŸezat un porumbel pe un umăr ÅŸi o cioară pe celălalt, iar cioara îl îndemna să comită violul, iar porumbelul îi cerea să nu o facă.
Anchetatorii l-au expertizat psihiatric, iar Popescu a fost găsit cu discernământ.
Procurorul a propus eliberarea, judecătorul a admis. ExplicaÅ£ia: "Cel în cauză a dat dovezi de îndreptare"
Pentru violul comis asupra vânzătoarei a fost arestat ÅŸi condamnat la nu mai puÅ£in de nouă ani de închisoare. Cu restul din pedeapsa anterioară ar fi trebuit să stea după gratii nu mai puÅ£in de 3.287 de zile.
Încarcerat în Penitenciarul BotoÅŸani, el nu a ieÅŸit nici măcar o zi la muncă ÅŸi, în ciuda cazierului bogat, pe 8 decembrie 2010, a cerut la Judecătoria BotoÅŸani eliberarea condiÅ£ionată. IniÅ£ial, cererea i-a fost respinsă, dar magistraÅ£ii au stabilit ca termen pentru reiterarea cererii data de 7 martie 2011.
Cu o precizie de metronom, trei luni mai târziu individul se prezintă din nou în faÅ£a comisiei de liberări ÅŸi are câÅŸtig de cauză pe toată linia, membrii Serviciului de asistenţă psiho-socială, cei din conducerea unităţii de detenÅ£ie ÅŸi membrii comisiei de liberări considerând că rădăuÅ£eanul îndeplineÅŸte toate condiÅ£iile.
Trecând peste cazierul bogat, dar ÅŸi peste faptul că în 2002 ÅŸi 2004 rădăuÅ£eanul a mai beneficiat de alte două cereri de liberare condiÅ£ionată ÅŸi a recidivat de fiecare dată, cei de la unitatea de detenÅ£ie au trimis din nou dosarul la instanţă, la capitolul "plusuri" fiind menÅ£ionate doar două aspecte - "Å£ine legătura cu familia ÅŸi a fost recompensat cu două pachete suplimentare pentru că a participat la concursul <Cea mai îngrijită cameră>".
DeÅŸi era cam puÅ£in pentru cele 2.288 de zile de puÅŸcărie, cererea de liberare a ajuns pe 9 martie la Judecătoria BotoÅŸani, iar două zile mai târziu dosarul intră pe rol.
În ciuda antecedentelor penale ale individului, procurorul de ÅŸedinţă propune eliberarea, iar preÅŸedintele completului admite cererea, în motivare menÅ£ionându-se că "cel în cauză a dat dovezi de îndreptare".
SentinÅ£a putea fi atacată cu recurs de procurori, dar se pare că nici în ultimul ceas aceÅŸtia nu s-au gândit la pericolul pe care îl reprezintă Vasile Popescu. AÅŸa se face că decizia de eliberare a rămas definitivă prin nerecurare, iar pe 16 martie 2011 individul a fost pus în libertate, cu un rest de pedeapsă de executat de 992 de zile. Ce a urmat, s-a văzut pe 8 martie.
Ca o ironie a sistemului, cheltuielile judiciare şi onorariul avocatului desemnat din oficiu pentru cererea de eliberare condiţionată a lui Vasile Popescu au rămas să fie plătite de stat.
Zeci de cereri de eliberări condiÅ£ionate, analizate în numai câteva ore
Anca Nicoară, ÅŸefa Serviciului de ProbaÅ£iune de pe lângă Tribunalul Suceava, a participat de multe ori ca membru în cadrul comisiei de eliberări condiÅ£ionate a Penitenciarului BotoÅŸani.
Ea recunoaÅŸte că o parte dintre deÅ£inuÅ£ii care sunt eliberaÅ£i condiÅ£ionat se întorc în spatele gratiilor la puÅ£in timp după ce au ieÅŸit pe poarta unităţii de detenÅ£ie.
Unii dintre puÅŸcăriaÅŸi păcălesc pur ÅŸi simplu sistemul, ÅŸtiind că vor scăpa mult mai repede din închisoare, dacă vor respecta regulile impuse pentru a cere eliberarea condiÅ£ionată.
AlÅ£ii, în schimb, vor să se îndrepte, însă, odată întorÅŸi în societate, nu-ÅŸi găsesc locul ÅŸi, în lipsa unei mâini întinse, ajung din nou să comită infracÅ£iuni.
"Marea problemă este că nu există în comunitate un serviciu specializat care să-i preia de la poarta penitenciarului ÅŸi să-i monitorizeze ulterior", explică ÅŸefa de la ProbaÅ£iune.
O altă problemă adusă în discuÅ£ie de Anca Nicoară este aceea a psihologilor ÅŸi a asistenÅ£ilor sociali din penitenciare, care pot fi număraÅ£i pe degete.
La Penitenciarul BotoÅŸani, comisia de eliberări condiÅ£ionate se întruneÅŸte o dată pe săptămână, iar într-o singură zi membrii comisiei au între 20 ÅŸi 50 de cazuri de analizat.
În alte închisori din lume, spun specialiÅŸtii, un deÅ£inut este intervievat ÅŸi câte trei ore de membrii comisiei ÅŸi i se face o evaluare psihologică amănunÅ£ită, pentru a se propune eliberarea sa condiÅ£ionată.
CteÅŸte mai mult pe monitorulsv.ro