Cele mai ofertate facultăţi
După centralizarea datelor, cel mai bine cotată facultate este cea de Informatică. PiaÅ£a IT din IaÅŸi este în plină expansiune, 67% dintre absolvenÅ£i reuÅŸind să îÅŸi găsească un loc de muncă în domeniu. Urmează Facultatea de Psihologie ÅŸi ÅžtiinÅ£ele EducaÅ£iei, cu 64% dintre absolvenÅ£i integraÅ£i pe piaÅ£a muncii. Dintre aceÅŸtia însă, numai două treimi găsesc un job care corespunde specializării. Matematicienii se angajează în proporÅ£ie de 62%, aici 80% dintre ei rămânând fideli ÅŸtiinÅ£ei pe care au studiat-o. Singura facultate care mai depăşeÅŸte pragul de 60% este Teologia Ortodoxă. Pentru fizicieni ÅŸi chimiÅŸti, rezultatele sunt similare. Aproximativ 53% dintre ei profesează imediat după încheierea studiilor, dar mai mult de o treime aleg să se reprofileze, întrucât piaÅ£a muncii nu este suficient de generoasă. La Litere, procentul de angajare a absolvenÅ£ilor este de 56,6%, dar, din nou, o bună parte din ei sunt forÅ£aÅ£i să muncească în alte domenii decât cele studiate.
"La noi, situaÅ£ia nu este aÅŸa complexă ca la alte facultăţi. La noi, angajarea se face în interiorul sistemului educaÅ£ional. AbsolvenÅ£ii noÅŸtri sunt oameni care merg pe programe de predare, devin profesori. Faptul că doar 56% sunt angajaÅ£i arată că aceasta este popularitatea meseriei de profesor printre ei. Nu cred că studiul arată o absenţă a interesului pentru alte domenii. Cred că mulÅ£i sunt angajaÅ£i în companii ÅŸi se pierde urma lor, alÅ£ii pleacă la studii în străinătate. 56% e în zona onorabilului, punând în contextul economiei de astăzi", crede Codrin CuÅ£itaru, decanul Facultăţii de Litere.
"Mi se pare totuÅŸi bun"
Optimist este şi decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, care subliniază că există o strategie pentru susţinerea studenţilor. Deşi concurenţa la admitere este ridicată, numai 54,7 % dintre absolvenţii de FEAA obţin un loc de muncă.
"Procentul de peste 50% mi se pare totuÅŸi bun. Sigur că noi am dori să fie un procent mai mare. Avem deja multe acÅ£iuni în această direcÅ£ie, o mai bună colaborare cu mediul de afaceri, o extindere a internship-urilor pe perioada de vară, a vacanÅ£elor. Avem acÅ£iuni la care invităm firme să îÅŸi prezinte oferta, să discute despre ÅŸansele de integrare a noilor absolvenÅ£i, despre cerinÅ£ele pe care le pun ei la angajare. Am fost angrenaÅ£i în proiecte care au ca obiectiv tocmai o creÅŸtere a gradului de angajabilitate, absolvenÅ£ii noÅŸtri sunt îndrumaÅ£i să îÅŸi deschidă propria afacere. SituaÅ£ia perfectă este greu de atins, dar, în măsura în care se discută despre criza economică, despre scăderea ofertei pe piaÅ£a locurilor de muncă, asemenea procente sunt convingătoare", arată Dinu Airinei.
Unde sunt cele mai mari probleme
Şapte dintre facultăţile de la Universitatea
Cuza“ au obÅ£inut rezultate sub 50% la procentul de inserÅ£ie pe piaÅ£a muncii a absolvenÅ£ilor. Astfel, la Sport avem doar 48,6% angajaÅ£i, la Filosofie -46,5%, la Drept -43,6%, la Istorie -43%, iar la Teologie Catolică - 41,4%. CodaÅŸele clasamentului sunt Facultatea de Biologie (40%) ÅŸi cea de Geografie ÅŸi Geologie (35,5%). În ambele cazuri, doar jumătate dintre foÅŸtii studenÅ£i angajaÅ£i folosesc cunoÅŸtinÅ£ele acumulate de-a lungul anilor de studii, lucrând în domeniu.
"Mi se pare firesc, pentru că domeniul didactic la aceste discipline a avut de suferit în urma reformei în învăţământul preuniversitar. AbsorbÅ£ia în învăţământ este diminuată", a explicat Constatin Rusu, profesor la Geografie, procentajul atât de scăzut.
DeÅŸi s-ar crede că tinerii licenÅ£iaÅ£i neangajaÅ£i preferă să îÅŸi continue studiile, statistica arată că doar 55% dintre ei iau în calcul această opÅ£iune. 34% sunt fără loc de muncă, 6% sunt liber profesioniÅŸti, 1% antreprenori, iar 4% au declarat că sunt "în altă situaÅ£ie".
Facultăţile tehnice sunt ÅŸi ele în regres
Nici la Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" studenÅ£ii nu o duc mai bine. O analiză a datelor despre inserÅ£ia profesională din 2006 până în 2011 arată o scădere îngrijorătoare a procentelor. Cele mai ofertante facultăţi sunt Automatică ÅŸi Calculatoare, ConstrucÅ£ii ÅŸi InstalaÅ£ii ÅŸi Arhitectură, unde, în 2011, aproape 80% dintre absolvenÅ£i îÅŸi găseau un loc de muncă. La aceleaÅŸi specializări, în 2006, angajarea era de aproape 100%. La Inginerie Electrică, 68% dintre absolvenÅ£i se angajează (faţă de 80% în 2006), la Electronică - 60% (faţă de 93% în 2006), iar la Mecanică doar 50% (faţă de 85% în 2006).
O scădere de 30% s-a înregistrat la Inginerie Chimică, unde doar 46% dintre absolvenÅ£ii din 2011 s-au angajat. Rezultatele sunt mai îngrijorătoare la Facultatea de ConstrucÅ£ii de MaÅŸini, unde, în 2006, absolvenÅ£ii obÅ£ineau un loc de muncă în proporÅ£ie de 90%, spre deosebire de anul 2011, când procentul de angajare este de 43%. O scădere similară se înregistrează la ÅžtiinÅ£a ÅŸi Ingineria Materialelor: 80% angajaÅ£i în 2006, doar 35% în 2011.
PuÅ£ini absolvenÅ£i de Hidrotehnică sau Textile au reuÅŸit să se angajeze în ultimii ani (55, respectiv 53%), dar nici în 2006 situaÅ£ia nu era mai fericită (43, respectiv 38%). Procentul celor care, dintre cei ce s-au angajat, lucrează ÅŸi în domeniul în care s-au pregătit nu este însă cunoscut la UTI. În privinÅ£a celorlalte universităţi ieÅŸeni, acestea nu deÅ£in date în sensul de mai sus.
ziaruldeiasi.ro