Certificatele de handicap pentru copiii cu afecțiuni grave vor fi valabile până la 18 ani

Certificatele de handicap pentru copiii cu afecțiuni grave vor fi valabile până la 18 ani

Părinții copiilor ce suferă de boli degenerative ori au alte probleme grave de sănătate vor scăpa de drumurile repetate în fața comisiilor care stabilesc încadrarea în grad de handicap grav, deoarece, în anumite situații, valabilitatea certificatelor de handicap se va prelungi până la împlinirea vârstei majoratului.

Măsura e cuprinsă într-un proiect de lege care a primit joi votul decisiv al deputaților, relatează avocatnet.ro.

În cazul în care unui copil cu dizabilități îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele având termenul maxim de valabilitate permis de lege, respectiv de doi ani, autoritățile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani, potrivit proiectului de lege ce se îndreaptă acum către promulgare.

Astfel, părinții copiilor cu afecțiuni permanente, precum boli degenerative, membre amputate sau autism, nu vor mai fi nevoiți, după aplicarea măsurii, să mai meargă în fața Comisiei pentru protecția copilului, în scopul emiterii unui nou certificat de încadrare în grad de handicap grav.

Decizia comisiei de a emite un certificat de încadrare în grad de handicap grav valabil până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani se va baza pe o serie de criterii bio-psiho-sociale.

Așa cum apare în proiectul adoptat în Parlament, aceste criterii vor trebui stabilite, printr-un ordin comun al ministrului sănătății şi al ministrului muncii și protecției sociale, în cel mult două luni de la intrarea în vigoare a măsurii.

În prezent, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabilește că “termenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copii se stabilește ținând cont de situația concretă a copilului din punct de vedere al deficiențelor/afectărilor, limitărilor de activitate și restricțiilor de participare și este de minimum 6 luni și maximum 2 ani”.

În plus, potrivit legii, pentru un tânăr care urmează să împlinească 18 ani, termenul de valabilitate poate fi mai mic de șase luni și mai mare de doi ani, dar nu mai mare de doi ani și șase luni.

Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Acesta trebuie să primească semnătura președintelui țării și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Sursa: Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
232

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
297

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
681

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...