Ceremonia va debuta la ora 12:00, când reprezentatul guvernului în teritoriu va trece în revistă detaşamentul de onoare.
Va fi intonat Imnul Naţional al României, după care un sobor de preoţi va săvârşi un serviciu religios în memoria eroilor neamului românesc care au căzut pe fronturile de luptă.
Ca şi în anii precedenţi, la Monumentul Eroilor de la Cimitirul Pacea vor fi depuse coroane şi jerbe de flori de către reprezentanţi ai Garnizoanei Botoşani şi structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, oficiali ai administraţiei locale, veterani de război şi partide politice.
Ceremonia se va încheia în jurul orei 12:50, cu defilarea detaşamentului de onoare.
Pentru buna desfăşurare a activităţilor şi a siguranţei circulaţiei, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi vor pune la dispoziţie echipaje.
Acestea nu vor fi singurele activităţi dedicate Zilei Eroilor. Concomitent se vor desfăşura depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor din cimitirul „Pacea 2” şi Monumentul „General Gheorghe Avramescu”.
Manifestări pentru cinstirea Eroilor Neamului vor avea loc în mai multe localităţi din judeţ.
De asemenea, de la ora 12:00, clopotele tuturor lăcaşelor de cult vor fi trase timp de trei minute în semn de recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
În România, prin Decretul-lege nr.1693 din 4 mai 1920 s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălţării Domnului, iar România a devenit prima ţară care îi comemorează în aceeaşi zi pe eroii străini şi pe cei români.