Cele mai frumoase traditii si superstitii de Anul Nou

Exista anumite superstitii si obiceiuri de Revelion care se adreseaza fetelor care doresc sa isi viseze ursitul. Spre exemplu, in ajunul Anului Nou, intr-un vas umplut cu apa, fetele necasatorite trebuie sa strecoare un fir de busuioc sfintit, o ramura de mar si un banut. Totodata, cand bat clopotele in miez de noapte, cerurile se deschid de trei ori, iar dorintele oamenilor se indreapta catre el.

Odihna, somnul si linistea nu sunt pentru noaptea de Revelion. Ele trebuie amanate pentru mai tarziu. Se crede ca cei care dorm in noaptea de Revelion vor fi somnorosi tot timpul anului. Este adevarat ca Mos Ene aduce cu el o ispita puternica, insa daca ii rezisti vei fi proaspat si plin de viata intreg anul. Zgomotul capata valente magice si pozitive in noaptea dintre ani, indepartand spiritele malefice.

Totodata, exista o traditie conform careia la miezul noptii usile trebuie sa fie tinute larg deschise pentru ca vechiul an sa iasa, facand loc in schimb noului an. In anumite zone ale tarii, s-a pastrat traditia stingerii si a aprinderii luminilor. Inchiderea luminilor sugereaza vechiul an, intunericul, iar aprinderea lor inseamna un alt inceput, un alt an, noi sperante de fericire. Aprinde o lumanare sau lasa luminile aprinse toata noaptea de Revelion. Anul iti va fi senin si plin de lumina. Aprinde o lumanare si la mormantul celor care ti-au fost dragi. Se crede ca sufletele lor au fost plecate acasa, la cei dragi, iar acum se intorc inapoi in Rai. Lumanarea pe care le-o aprinzi le va lumina drumul de intoarcere catre Rai.

De asemenea, se spune ca este bine sa iti incepi noul an fara datorii banesti sau materiale fata de ceilalti. Sa te feresti in schimb ca noul an sa te prinda cu portofelul sau buzunarele goale. Este semn de saracie sau de paguba in anul care va veni. Nu uita asadar sa porti asupra ta un banut, doi, sa fii voios si sa-i ai langa tine pe cei pe care ii iubesti. Se spune ca vei fi iubit, iti va merge bine in dragoste si vei fi si vesel mai tot anul. De Anul Nou, batranii nostri purtau in schimb cateva boabe de grau in buzunare pentru a fi feriti de foamete si nenorociri...

Nu uita nici de dorinta de la miezul noptii. Daca anul vechi nu a avut bunavointa de a ti-o indeplini, sanse mai mari sunt intr-un nou an. Cand bat clopotele in miez de noapte, cerurile se deschid de trei ori, ne arata legendele... Atunci, dorintele sunt mai aproape de Dumnezeu decat niciodata.

De asemenea, nu e semn de zgarcenie daca nu vrei sa imprumuti pe nimeni in prima zi a anului. Banii nu se dau in aceasta zi. De fapt, nu se da nimic din casa. Nu se spala si nu se fac treburi gospodaresti. Nici macar gunoiul nu se da din casa, ci trebuie scos pana in 12 noaptea. Daca arunci gunoiul afara din casa in prima zi a anului, se crede ca iti vei alunga norocul din locuinta.

Despre pruncii nascuti la miezul noptii, la cumpana dintre ani, se spune ca sunt nascuti sub steaua norocului.

Sarutul sub vasc nu este doar o traditie de Craciun. Este si o traditie de Anul Nou. Se crede ca cei care se saruta sub vasc, planta a iubirii si a armoniei, la miezul dintre doua nopti, vor fi feriti de certuri intregul an care tocmai a venit. De asemenea, in casele care sunt decurate cu mladite de vasc se spune ca norocul infloreste.

In acelasi timp, evita sa intorci fila calendarului pentru luna ianuarie daca aceasta nu a inceput. Este un gest care nu este considerat a fi de bun augur.

Tot pentru noaptea dintre ani, se poate observa predilectia pentru anumite alimente considerate drept "benefice", precum struguri sau peste. Aceste doua alimente sunt nelipsite de pe mesele imbelsugate ale romanilor in noaptea dintre ani. Strugurii trebuie degustati primii, inaintea pestelui si a celorlalte alimente. Ei sugereaza belsugul si sanatatea. Pestele in schimb sugereaza sporul si usurinta in a le face pe toate cu seninatate.

Consumand peste in noaptea de Revelion, vei fi usor precum pestele in apa pe tot parcursul anului, spune o vorba din batrani... Pe de alta parte, in prima zi din an carnea de gaina sau de curcan nu este chiar atat de indicata. Conform unei superstitii stravechi, norocul si bunastarea casei se vor imprastia precum imprastie gaina pamantul cu ghearele...

Si metalele pretioase aduc noroc si soarta la cumpana dintre ani. Argintul in mod deosebit. Poarta bijuterii din argint in noaptea dintre ani pentru a fi frumos si curat precum argintul, dar si pentru a fi ferit de vrajitorii si alte rele.

De asemenea, prima persoana care trebuie sa iti treaca pragul casei in prima zi a anului trebuie sa fie un barbat. Daca barbatul este brunet, atunci vei avea parte de un an norocos si imbelsugat. Nu se poate spune acelasi lucru daca un barbat blond sau roscat va trece primul pragul casei tale. Sau o femeie.. Acestia vin insotiti de ghinion.

In ajunul Anului Nou, intr-un vas umplut cu apa, fetele necasatorite trebuie sa strecoare un fir de busuioc sfintit, o ramura de mar si un banut. Se spune ca isi vor visa ursitul dimineata, cand se duc spre somn. De asemenea, fetele nemaritate il pot visa pe cel harazit sa le fie sot daca imprumuta o verigheta de la o fata casatorita si o poarta toata noaptea dintre ani pe mana stanga, al treilea deget.

In anumite zone ale tarii, se mai pastreaza inca "obiceiul ghicitului de sub oale". Fetele necasatorite si flacaii se strang in casa unuia dintre ei si ascund obiecte diferite sub mai multe oale de lut pentru a ghici insusirile ursitului lor. Fiecare dintre ei va trebui sa aleaga, fara sa stie ce obiect se afla sub oala respectiva, o anumita oala. Cel care va gasi sub oala aleasa o oglinda va avea un ursit mandru, ales. Cel care va gasi margele, daca este barbat, va avea o iubita iubitoare de bogatii si averi. Daca esti femeie si ai gasit sub oala ta margele inseamna ca sotul tau va plange la betie. Totodata, inelul arata tradare conjugala, carbunele desemneaza o persoana bruneta, pieptenele – o persoana frumoasa, iar perie – o persoana cu o pilozitate excesiva.

 

Sursa: garbo.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spectacolul „Îmbătați de dragoste” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani! (foto)

astăzi, 20:10

Scenografia spectacolului este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia de Victoria Bucun. Din distribuție fac parte actorii: Cezar Amitroaei (D-nul Orgon, bătrân gentilom), Petruț ...

Garda de Mediu Botoșani: Informații privind importanța solicitării şi obţinerii acordului de mediu!

astăzi, 19:30

Solicitarea şi obţinerea acordului de mediu sunt obligatorii pentru proiecte publice ori private sau pentru modificarea ori extinderea activităţilor existente, care pot avea impact semnificativ as...

Investiții de 8,5 milioane de lei pentru extinderea unei fermei de pui într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 18:45

Complexul ajunge astfel la 150.000 de pui pe serie. Investiţia totală este de 8,5 milioane de lei, din care o parte provine din fonduri europene nerambursabile, scrie zf.ro „În ultimu...