Cele mai contaminate fructe şi legume cu pesticide!
Stiri Botosani Friday, 3 December 2010 ActualitateO dietă echilibrată presupune includerea legumelor şi fructelor în masa zilnică. Un raport al Uniunii Europene, citat de site-ul foodnews.org, arată că aproape jumătate din fructele, legumele şi cerealele produse în ţările membre sunt contaminate cu pesticide, informeaza Gandul.
Medicii nutriţionişti avertizează că pesticidele ne pun în pericol sănătatea, deoarece aceste substanţe chimice pot duce la apariţia problemelor respiratorii şi a diferitelor tipuri de cancer. În plus, expunerea la anumite tipuri de pesticide, identificate cel mai adesea în conţinutul produselor agricole, măreşte riscul de boli ale tiroidei, cel puţin în cazul femeilor.
De asemenea, tulburările ce pot apărea în urma consumului de pesticide constau "în modificarea genetică", intoxicarea organismului cu o serie întreagă de substanţe, toxicitate hepatică şi modificarea formulei sangvine. "Fructele şi legumele sunt tratate chimic înainte de a ajunge pe masa noastră, ceea ce duce la intoxicarea ficatului, a rinichilor şi a sistemului nervos central", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, conform Gandul.
Dincolo de faptul că alimentele sunt tratate cu pesticide, acestea sunt pulverizate cu tot felul de substanţe toxice pentru a rezista cât mai mult. "Cea mai bună soluţie este să mâncăm fructe şi legume atunci când este sezonul lor", recomandă prof. dr. Mencinicopschi.
Sfaturi pentru a mânca sănătos
Site-ul publică şi o listă cu fructele şi legumele care au un conţinut ridicat de pesticide. Astfel, ţelina, piersicile, căpşunile, merele, murele, nectarinele, ardeiul gras, spanacul, cireşele, napii, cartofii şi strugurii sunt alimentele cu un conţinut ridicat de chimicale.
La polul opus se află ceapa, avocado, porumbul, ananasul, mango, mazărea, asparagusul, kiwi, varza, vinetele, pepenele verde şi galben, cartofii dulci şi grapefruitul.
Specialiştii Agenţiei Europene pentru Securitate Alimentară spun că există câteva reguli simple prin care putem reduce semnificativ nivelul pesticidelor din alimente. Astfel, se recomandă cumpărarea alimentelor bio. Deşi preţul acestora este destul de ridicat şi nu toată lumea îşi permite aceste produse, specialiştii le recomandă, mai ales în cazul copiilor, deoarece aceştia au nevoie de un sistem imunitar bun.
O altă regulă presupune spălarea fructelor şi a legumelor cu apă caldă, în special a cartofilor, morcovilor şi a ţelinei. În cazul roşiilor, experţii recomandă ca acestea să fie spălate cel mult trei minute, în apă adăugându-se puţin bicarbonat de sodiu, care are proprietatea de a anihila unele dintre pesticidele folosite.
Medicul Gheorghe Mencinicopschi spune că portocalele şi lămâile conţin substanţe antimucegai, care nu vor dispărea prin spălare, deoarece coaja acestora este uleioasă şi de cele mai multe ori pesticidele ajung şi în interiorul fructelor. "Din păcate, coaja nu mai poate fi folosită pentru prăjituri, deoarece aceasta este contaminată cu substanţe chimice", subliniază nutriţionistul.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Volume în concurs pentru Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum ediția 2025!
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” va acorda în cadrul Zilelor Eminescu, ediția din iunie 2025, Premiul Național de Poezie „Mihai Emine...
S-a dus la Poliție în toiul nopții să reclame un conflict, ce au constat de fapt polițiștii botoșăneni!
În data de 20 mai 2025, în jurul orei 23:10 s-a prezentat la sediul instituției un bărbat care sesiza faptul că în apropierea sediului instituției, respectiv în Aleea Slt. ...
Pih și Ciua au încântat aproape 150 de copii de la o grădiniță din Botoșani! (Foto)
Pih și Ciua i-au încântat astăzi pe cei aproape 150 de copii de la Grădinița cu Program prelungit nr.23 din municipiul Botoșani. Curioși și entuziaști așa cum doar copiii pot f...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.47 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici