Cele mai contaminate fructe şi legume cu pesticide!

Alimentele sunt tratate chimic înainte de a ajunge pe masa noastră, ceea ce duce la intoxicarea ficatului, a rinichilor şi a sistemului nervos central, avertizează nutriţioniştii!

O dietă echilibrată presupune includerea legumelor şi fructelor în masa zilnică. Un raport al Uniunii Europene, citat de site-ul foodnews.org, arată că aproape jumătate din fructele, legumele şi cerealele produse în ţările membre sunt contaminate cu pesticide, informeaza Gandul.

Medicii nutriţionişti avertizează că pesticidele ne pun în pericol sănătatea, deoarece aceste substanţe chimice pot duce la apariţia problemelor respiratorii şi a diferitelor tipuri de cancer. În plus, expunerea la anumite tipuri de pesticide, identificate cel mai adesea în conţinutul produselor agricole, măreşte riscul de boli ale tiroidei, cel puţin în cazul femeilor.

De asemenea, tulburările ce pot apărea în urma consumului de pesticide constau "în modificarea genetică", intoxicarea organismului cu o serie întreagă de substanţe, toxicitate hepatică şi modificarea formulei sangvine. "Fructele şi legumele sunt tratate chimic înainte de a ajunge pe masa noastră, ceea ce duce la intoxicarea ficatului, a rinichilor şi a sistemului nervos central", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, conform Gandul.

Dincolo de faptul că alimentele sunt tratate cu pesticide, acestea sunt pulverizate cu tot felul de substanţe toxice pentru a rezista cât mai mult. "Cea mai bună soluţie este să mâncăm fructe şi legume atunci când este sezonul lor", recomandă prof. dr. Mencinicopschi.

Sfaturi pentru a mânca sănătos

Site-ul publică şi o listă cu fructele şi legumele care au un conţinut ridicat de pesticide. Astfel, ţelina, piersicile, căpşunile, merele, murele, nectarinele, ardeiul gras, spanacul, cireşele, napii, cartofii şi strugurii sunt alimentele cu un conţinut ridicat de chimicale.

La polul opus se află ceapa, avocado, porumbul, ananasul, mango, mazărea, asparagusul, kiwi, varza, vinetele, pepenele verde şi galben, cartofii dulci şi grapefruitul.

Specialiştii Agenţiei Europene pentru Securitate Alimentară spun că există câteva reguli simple prin care putem reduce semnificativ nivelul pesticidelor din alimente. Astfel, se recomandă cumpărarea alimentelor bio. Deşi preţul acestora este destul de ridicat şi nu toată lumea îşi permite aceste produse, specialiştii le recomandă, mai ales în cazul copiilor, deoarece aceştia au nevoie de un sistem imunitar bun.

O altă regulă presupune spălarea fructelor şi a legumelor cu apă caldă, în special a cartofilor, morcovilor şi a ţelinei. În cazul roşiilor, experţii recomandă ca acestea să fie spălate cel mult trei minute, în apă adăugându-se puţin bicarbonat de sodiu, care are proprietatea de a anihila unele dintre pesticidele folosite.

Medicul Gheorghe Mencinicopschi spune că portocalele şi lămâile conţin substanţe antimucegai, care nu vor dispărea prin spălare, deoarece coaja acestora este uleioasă şi de cele mai multe ori pesticidele ajung şi în interiorul fructelor. "Din păcate, coaja nu mai poate fi folosită pentru prăjituri, deoarece aceasta este contaminată cu substanţe chimice", subliniază nutriţionistul.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

Sunday, 23 February 2025

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

Sunday, 23 February 2025

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...

În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!

Sunday, 23 February 2025

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...