Cele mai contaminate fructe şi legume cu pesticide!
Stiri Botosani Friday, 3 December 2010 ActualitateO dietă echilibrată presupune includerea legumelor şi fructelor în masa zilnică. Un raport al Uniunii Europene, citat de site-ul foodnews.org, arată că aproape jumătate din fructele, legumele şi cerealele produse în ţările membre sunt contaminate cu pesticide, informeaza Gandul.
Medicii nutriţionişti avertizează că pesticidele ne pun în pericol sănătatea, deoarece aceste substanţe chimice pot duce la apariţia problemelor respiratorii şi a diferitelor tipuri de cancer. În plus, expunerea la anumite tipuri de pesticide, identificate cel mai adesea în conţinutul produselor agricole, măreşte riscul de boli ale tiroidei, cel puţin în cazul femeilor.
De asemenea, tulburările ce pot apărea în urma consumului de pesticide constau "în modificarea genetică", intoxicarea organismului cu o serie întreagă de substanţe, toxicitate hepatică şi modificarea formulei sangvine. "Fructele şi legumele sunt tratate chimic înainte de a ajunge pe masa noastră, ceea ce duce la intoxicarea ficatului, a rinichilor şi a sistemului nervos central", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, conform Gandul.
Dincolo de faptul că alimentele sunt tratate cu pesticide, acestea sunt pulverizate cu tot felul de substanţe toxice pentru a rezista cât mai mult. "Cea mai bună soluţie este să mâncăm fructe şi legume atunci când este sezonul lor", recomandă prof. dr. Mencinicopschi.
Sfaturi pentru a mânca sănătos
Site-ul publică şi o listă cu fructele şi legumele care au un conţinut ridicat de pesticide. Astfel, ţelina, piersicile, căpşunile, merele, murele, nectarinele, ardeiul gras, spanacul, cireşele, napii, cartofii şi strugurii sunt alimentele cu un conţinut ridicat de chimicale.
La polul opus se află ceapa, avocado, porumbul, ananasul, mango, mazărea, asparagusul, kiwi, varza, vinetele, pepenele verde şi galben, cartofii dulci şi grapefruitul.
Specialiştii Agenţiei Europene pentru Securitate Alimentară spun că există câteva reguli simple prin care putem reduce semnificativ nivelul pesticidelor din alimente. Astfel, se recomandă cumpărarea alimentelor bio. Deşi preţul acestora este destul de ridicat şi nu toată lumea îşi permite aceste produse, specialiştii le recomandă, mai ales în cazul copiilor, deoarece aceştia au nevoie de un sistem imunitar bun.
O altă regulă presupune spălarea fructelor şi a legumelor cu apă caldă, în special a cartofilor, morcovilor şi a ţelinei. În cazul roşiilor, experţii recomandă ca acestea să fie spălate cel mult trei minute, în apă adăugându-se puţin bicarbonat de sodiu, care are proprietatea de a anihila unele dintre pesticidele folosite.
Medicul Gheorghe Mencinicopschi spune că portocalele şi lămâile conţin substanţe antimucegai, care nu vor dispărea prin spălare, deoarece coaja acestora este uleioasă şi de cele mai multe ori pesticidele ajung şi în interiorul fructelor. "Din păcate, coaja nu mai poate fi folosită pentru prăjituri, deoarece aceasta este contaminată cu substanţe chimice", subliniază nutriţionistul.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Peste 20 de ore de intervenție continuă. Pompierii botoșăneni, alături de constănțeni în lupta cu inundațiile!
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani au încheiat misiunea desfășurată în sprijinul comunităților afec...
Botoșănean de 39 de ani, cu mandat de executare, REȚINUT de polițiști și dus în Penitenciarul Botoșani!
La data de 8 octombrie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale Botoșani au depistat un bărbat, de 39 de ani, din localitatea Bălușeni, pe numele căruia era emis, de căt...
PNL Botoșani, prins într-un război intern cu declarații ”la vedere”. ”Sugerez o scuză mai plauzibilă și o asumare mai bărbătească!”
Demisă din funcția de președinte al organizației municipale PNL Botoșani, Sînziana Secrieru nu i-a rămas datoare lui Valeriu Iftime, cel care ar fi sugerat că meseria șefei de la ”...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.83 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici