Cei ce îngrijesc persoane cu dizabilități vor putea primi un concediu plătit de 30 de zile, au votat senatorii

Lista actuală a concediilor medicale pe care le pot primi salariații va fi extinsă, potrivit unui proiect ce a primit luni votul favorabil al senatorilor, astfel încât să se adauge și unul destinat celor care îngrijesc persoane ce îndeplinesc criterii de încadrare în grad de handicap, ce se află la prima astfel de solicitare. Concediul va putea fi de cel mult 30 de zile și se va acorda doar celor ce au fost angajați cel puțin șase luni în ultimul an.

Astfel, orice salariat va obține dreptul de a cere un concediu și indemnizația aferentă acestuia dacă are grijă de o persoană care îndeplinește criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap, aflată la prima solicitare, potrivit proiectului de lege ce, după ce a fost votat la Senat, merge la votul decisiv al deputaților, similar cu situațiile în care salariații au grijă de persoane bolnave de cancer sau de un copil bolnav.

Durata concediului pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilități va fi de cel mult 30 de zile calendaristice pe an. Acest concediu medical se va putea acorda doar salariaților care au un stagiu de cotizare de cel puțin șase luni în ultimul an, scrie AvocatNet.ro.

Pentru a putea cere un astfel de concediu, salariatul care îngrijește o persoană cu dizabilități va trebui s-o însoțească, cu acordul acesteia, la evaluările medicale de specialitate, investigaţii şi evaluarea psihologică, ce sunt necesare întocmirii dosarului de încadrare în grad de handicap.

Totodată, va trebui să fie prezent și la evaluarea realizată de Serviciul de evaluare complexă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

De fapt, acest concediu medical va putea fi cerut în perioada cuprinsă între data eliberării scrisorii medicale tip de la medicul de familie şi data eliberării certificatului de încadrare în gradul de handicap.

Indemnizația aferentă concediului pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilități va fi de 85% din baza de calcul, care, potrivit OUG 158/2005, este, de principiu, media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni.

În acest an a mai apărut un tip de concediu medical plătit. Mai exact, începând cu luna aprilie, cei ce au grijă de bolnavi de cancer pot cere anual un concediu plătit de 45 de zile.

Apoi, pentru că am amintit de concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, printr-un proiect de lege apărut recent se dorește schimbarea regulilor acordării lui, astfel încât salariații să își poată lua concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta împlinește vârsta de 12 ani, nu de doar șapte ani, așa cum este în prezent.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu: Amenzi usturătoare pentru botoșănenii care incendiază deșeurile! (foto)

astăzi, 20:15

Este vorba despre alte tipuri de deșeuri decât cele menajere, care nu au fost preluate de operatorul de salubrizare. Producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri (persoane fizice ...

Lucrări de reabilitare a drumurilor locale, desfășurate cu succes într-o comună din Botoșani!

astăzi, 19:30

Procesul de modernizare și dezvoltare înaintează cu pași repezi în comuna Prăjeni. Proiectul de modernizare demarat în vara acestui an este de natură a asigura accesul facil și...

Suceveni încarcerați în Penitenciarul Botoșani pentru infracțiuni la regimul rutier!

astăzi, 18:40

În cursul zilei de joi, 03.10.2024, ora 23 :00, un bărbat din sat Basarabi, comuna Preutești, jud Suceava a condus motociclul (moped) pe Dj 208 Dolheștii Mari, comuna Dolhești, județul Suce...