Cei care obțin venituri din chirii vor trebui să depună la Fisc un nou formular ca să nu plătească CASS

Persoanele care obțin venituri din chirii și nu sunt obligate să plătească contribuția de asigurări de sănătate vor completa un nou formular, se arată într-un proiect de ordin postat de ANAF pe site-ul propriu. Actul normativ a venit în condițiile în care Comisia Fiscală Centrală a decis ca unii cetățeni să fie scutiți de la plata CASS pentru veniturile obținute din cedarea folosinței bunurilor.

Persoanele care obțin venituri din chirii, dar dețin totodată o asigurare socială de sănătate în alt stat membru al Uniunii Europene sau care locuiesc într-un stat cu care România nu a semnat un acord în ceea ce privește sistemele de securitate socială și sunt astfel exceptate de la plata CASS pe teritoriul țării noastre, vor depune un nou formular la Fisc.

ANAF a elaborat un proiect de ordin care prevede introducerea formularului 602 - "Declarația pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor".

Actul normativ apare în condițiile în care Comisia Centrală Fiscală a stabilit, prin Decizia nr.2/2015, că pot exista persoane fizice scutite de la plata contribuției individuale de sănătate pentru veniturile din chirii.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a evidențiat, în proiectul de ordin publicat pe 5 octombrie, care sunt cele două categorii de persoane exceptate de la plata CASS. Este vorba despre:

-persoanele fizice, indiferent de cetăţenie şi de domiciliul stabil sau reşedinţă, care deţin o asigurare socială de sănătate încheiată pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România are încheiate acorduri bilaterale de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate, în temeiul legislaţiei interne a statelor respective care produce efecte pe teritoriul României

-persoanele fizice, indiferent de cetăţenie, care au domiciliul ori reşedinţa într-un stat cu care România nu are încheiate acorduri privind sistemele de securitate socială sau care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale şi care nu beneficiază de prelungirea dreptului de şedere temporară în România pentru o perioadă mai mare de 90 de zile.

Contribuabilul trebuie să completeze în formular datele personale și să bifeze una dintre cele două căsuțe corespunzătoare situației sale care permite exceptarea de la plata CASS. Formularul mai prevede mentionarea datei de la care se solicită exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Formularul mai prevede și obligația anunțării organului fiscal, în termen de 15 zile calendaristice, cu privire la orice schimbare apărută.

Totodată,  contribuabilul trebuie să depună și documentele justificative cu care va dovedi că nu trebuie să plătească CASS,  eliberate de instituția competentă din statul în care a fost încheiată asigurarea. Acestea trebuie să ateste calitatea de asigurat și perioadele de asigurare în statul de reședință/alt stat.

Important! Două tipuri de documente pot atesta că plata CASS nu este obligatorie, se mai arată în proiectul elaborat de Fisc.

Documentul portabil A1 care dovedește menținerea titularului la sistemul de securitate socială al statului de care aparține instituția emitentă, în situația persoanelor aflate sub incidența regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială;

Formular privind legislația aplicabilă în situația persoanelor aflate sub incidența acordurilor în domeniul securității sociale la care România este parte, completat de instituția competentă a statului respectiv.

Conform proiectului, declarația 602 se va depune la data înregistrării contractului privind darea în chirie a unui imobil sau la data când contribuabilul îndeplinește condițiile legale care îi permit să fie exceptat de la plata contribuției de asigurări de sănătate.

Formularul se completează în două exemplare. Un exemplar se păstrează de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent. Avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine ar putea fi viitorul Papă, după moartea lui Francisc. Cei cinci cardinali favoriți să-i ia locul!

Monday, 21 April 2025

După moartea Papei Francisc, Biserica Catolică se pregătește de o tranziție care-i va determina direcția pentru viitorul apropiat. Fiind primul papă latino-american și primul papă iezuit, Fra...

Situație de nedescris: O femeie se folosește de imaginea lui Rareș Prisacariu și răspândește informații false! (Foto)

Monday, 21 April 2025

Gina Prisacariu, mama lui Rareș, câștigătorul Românii au Talent sezonul din 2023, a semnalat o situație deosebit de gravă din mediul online în care o femeie se folosește de ima...

Amenzi de peste 150.000 de lei date de polițiști botoșănenilor de Paști!

Monday, 21 April 2025

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventive pe raza întregului județ. În această perioadă nu au fost înregistrate incidente deos...