Cei care nu-si achita amenzile in 30 de zile pot fi obligati la munca in folosul comunitatii. Cine decide acest lucru?

Cei care nu-si achita amenzile in 30 de zile pot fi obligati la munca in folosul comunitatii. Cine decide acest lucru?
Amenda este una dintre sanctiunile contraventionale ce pot fi aplicate celor care incalca regulile.

Aceasta pedeapsa poate fi, insa, inlocuita de o alta, prestarea unei activitati in folosul comunitatii. Avand in vedere ca reglementarile in materie au fost modificate recent, afla astazi cine va decide inlocuirea amenzii cu munca pentru comunitate.

Conform avocatnet.ro, sanctiunile contraventionale sunt de mai multe tipuri, printre care amenda contraventionala si prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

Conform OG nr. 2/2001, actul normativ care stabileste regimul juridic al contraventiilor, prestarea muncii in folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore.

In plus, sanctiunea se stabileste alternativ cu amenda.

Mai precis, documentul citat prevede ca, in cazul in care contravenientul nu isi achita amenda in termen de 30 de zile si nici nu exista posibilitatea executarii silite, atunci el poate fi obligat de instanta judecatoreasca la efectuarea de activitati pentru comunitate.

Momentan, inlocuirea amenzii cu munca in folosul comunitatii este decisa de instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, doar in baza unei sesizari a organului din care face parte agentul constatator.

Aceasta regula va fi schimbata in curand, prin OG nr. 17/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 629, din 27 august, ce intra sambata in vigoare.

Concret, noile reglementari stabilesc ca, pe viitor, doar instanta judecatoreasca in a carei circumscriptie domiciliaza contravenientul va decide inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

In plus, instanta va lua hotararea la sesizarea organului de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale de care apartine contravenientul, si nu a organului din care face parte agentul constatator, asa cum e in prezent.

Prin urmare, indiferent unde se produce contraventia, cea care stabileste daca si pentru cat timp se va presta munca in folosul comunitatii va fi instanta de judecata din domiciliul contravenientului.

Atentie! Inainte de a da o sentinta in acest sens, instana va tine seama si de partea din amenda care a fost achitata.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
144

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
524

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
213

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...