Ariadna Cîrligeanu, 23 de ani, a fost aleasă deputată de Botoșani la alegerile din 1 decembrie, pe listele AUR.
Presa națională scrie că ea a ajuns în atenția publică în mai 2023, după ce a încercat să intre în Parlament cu patru gloanțe, după cum anunțau atunci reprezentanții Camerei Deputaților și ai Poliției. „Eu în această speță am fost audiată exclusiv în calitate de martor. Nu s-a început urmărirea penală împotriva mea și nici nu se va începe pentru că obiectele în cauză nu reprezentau muniție. Așa cum se întâmplă în justiția din România, acest dosar a fost tărăgănat mult prea mult. Probabil că brusc, peste noapte, doar pentru că am ajuns în Parlament, acest dosar va prezenta un interes pentru justiție”, a spus, miercuri, pentru HotNews.ro, Ariadna Cîrligeanu, proaspăt aleasă deputată.
Care sunt prioritățile Ariadnei Cîrligeanu în următorii patru ani
Despre noua funcție pe care o va ocupa, tânăra a spus că încă din adolescență a vrut să se implice în „viața comunității din care fac parte”, pentru că a fost „mânată de spiritul civic”.
„Am luat decizia de a candida deoarece consider că și generația mea are nevoie de reprezentare. Încurajez tinerii să facă pasul către politică, să îndrăznească, să lupte pentru ceea ce cred, să își mențină coloana vertebrală. Nu este o opțiune să privim nemulțumiți de pe margine. Fără implicarea noastră nu pot fi produse schimbări în mentalitatea clasei politice”, a declarat Ariadna Cîrligeanu, potrivit Hotnews.
În mandatul său din Parlamentul Românei spune că sunt două teme majore care o vor preocupa: sprijinirea și protejarea victimelor violenței domestice și reducerea abandonului școlar.
„Mă îngrijorează abandonul școlar care este în creștere, fiind o dovadă că în acest moment nu există nicio strategie de combatere. Județul Botoșani este fruntaș la acest capitol. În programul de guvernare al Partidului AUR sunt prevăzute proiecte legislative de combatere ale abandonului școlar pe care cu siguranță le voi susține”, spune ea.
Cum arată noul Parlament
În noul Parlament, Ariadna Cîrligeanu este cea mai tânără deputată. În funcție de vârsta pe care o au, parlamentarii se împart astfel, conform datelor Autorității Electorale Permanente:
-vârste cuprinse între 25 și 34 de ani: 28 de parlamentari;
-vârste cuprinse între 35 și 44 de ani: 151 de parlamentari;
-vârste cuprinse între 45 și 64 de ani: 261 de parlamentari;
-peste 65 de ani: 24 de parlamentari.
Cei mai tineri parlamentari sunt de la AUR (7), PSD (3), PNL (4), USR (6), SOS România (3), POT (4) și UDMR (1).
Parlamentarii care au peste 65 de ani sunt de la PSD (9), AUR (7), PNL (3), SOS România (1), UDMR (1) și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale (3).