Cea mai bună vişinată făcută în casă!

Vişinata este, de fapt, un macerat alcoolic, pe bază de fructe şi zahăr. Vă puteţi produce singuri vişinata acasă respectând câteva indicaţii simple.

Reţetă de vişinată

Porţii: 2-2,5 litri.

Timp de preparare: 10 săptămâni (cu tot cu perioada de macerare)

Ingrediente:

3 kilograme vişine
1,2 kilograme zahăr
600 ml alcool dublu rafinat (87 sau 96 de grade)

Preparare:

Spălaţi vişinele cu tot cu sâmburi. Aşezaţi vişinele şi zahărul în straturi într-o damigeană. Acoperiţi gura damigenei cu un tifon legat cu sfoară, pentru a permite fructelor “să respire dar să împiedice intrarea insectelor. Lăsaţi fructele la macerat timp de 10 zile, la soare, până când zahărul s-a topit şi fructele şi-au lăsat zeama, scrie voceatransilvaniei.ro.

Adăugaţi alcoolul peste fructe şi acoperiţi damigeana cu un dop de plută. Lăsaţi alcoolul la macerat pentru minim 8 săptămâni (în mod ideal 3 luni). Strecuraţi vişinata prin tifon şi turnaţi-o în sticle.Nu adăugaţi alcoolul înainte ca fructele să îşi lase zeama şi zahărul să se topească deoarece veţi distruge vişinata.

Nu folosiţi sticle de plastic. Perioada lungă de macerare va permite alcoolului să împrumute şi gustul plasticului.

Se consideră, în mod eronat, că se pot folosi rachiuri pentru prepararea acestei băuturi. Singura băutură care poate înlocui alcoolul dublu rafinat este o vodcă de foarte bună calitate care, însă, din cauza preţului va transforma vişinata într-o băutură nepermis de scumpă.

În unele zone, în special din nordul ţării, în județe din Transilvania, se folosesc fructe zdrobite, fără sâmburi. În acest caz vişinata se serveşte cu tot cu pulpa de fruct aflată în suspensie în alcool. În acelaşi fel se poate obţine şi lichiorul din cireşe negre.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Ce rost are să vorbesc?” Gigi Becali a oferit o reacție scurtă după Botoșani - FCSB 3-1, apoi a închis telefonul!

astăzi, 23:04

FCSB a fost cea care a deschis scorul la Botoșani, prin Daniel Bîrligea, dar nu și-a putut menține avantajul. Botoșaniul a egalat după doar patru minute, iar în partea secundă a marc...

Bolojan: Nu vom putea coborî sub 8% cu deficitul până la finalul anului. Dar în 2026 îl aducem spre 6%

astăzi, 19:24

Premierul Ilie Bolojan a explicat, la Euronews, că deficitul bugetar al României nu va putea fi coborât în acest an sub 8% din PIB până la finalul anului, dar în 2026 s...

Botoșănencele pregătesc la București o alivancă de 20 de metri!

astăzi, 18:36

Gospodinele de la Cozonac Domnesc din Botoșani vor realiza o alivancă uriașă de 20 de metri, un adevărat record culinar. Din brânză, urdă, ouă și mărar, gospodinele din Tocileni vor...