Ce trebuie sa stim despre perioada de proba?

Desi clauza referitoare la perioada de proba nu este o clauza obligatorie intr-un contract individual de munca, ci, din contra, este una facultativa, in practica, angajatorul si salariatul stabilesc, de cele mai multe ori, o astfel de clauza avand in vedere utilitatea ei. Prin stabilirea unei perioade de proba, angajatorul poate sa constate daca persoana selectata in urma procesului de recrutare si selectie poseda cunostintele si abilitatile raportate la functia pe care a fost angajata si daca intr-adevar aceasta este persoana potrivita pentru organizatia respectiva. Pe de alta parte, salariatul nou angajat are posibilitatea, in aceasta perioada, sa constate daca se poate integra in organizatia respectiva si daca aceasta raspunde asteptarilor sale.

Clauza referitoare la perioada de proba este reglementata de art. 31-33 din Codul muncii.

Astfel, potrivit art. 31 alin. 1 din Codul muncii, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Aceste reguli sunt valabile in cazul incheierii unui contract individual de munca pe perioada nedeterminata.

Referitor la verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap, art. 31 alin. 2 din Codul muncii stabileste ca aceasta se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.

Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu, conform art. 31 alin. 5 din Codul muncii.

Trebuie retinut ca, pe durata executarii unui contract individual de munca, nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba. Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

CITESTE MAI DEPARTE

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Hram într-o parohie din județul Botoșani, slujbă cu 10 preoți!

astăzi, 13:06

Este dublă sărbătoare într-o parohie din județul Botoșani. Biserica „Sfântul Gheorghe” din orașul Săveni își celebrează ocrotitorul. Astfel, astăzi, de la or...

Jandarmii botoșăneni, la datorie de Sfântul Gheorghe, ocrotitorul municipiului Botoșani!

astăzi, 12:02

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...

Românul care a lăsat calculatoarele pentru a-și găsi mântuirea. Acum e călugăr pe Muntele Athos!

astăzi, 11:40

Călugărul Teologos este un fost IT-ist care L-a găsit pe Dumnezeu pe Muntele Athos. Acum „își lucrează mântuirea”, așa cum îi place să spună, și are chiar și un...