Ce trebuie sa stii cand cumperi mezeluri

Ce trebuie sa stii cand cumperi mezeluri
Noi iti spunem cum sa alegi cele mai bune produse in functie de culoare, miros si tipul de ingrediente folosit

Fiecare dintre noi cumpara si consuma mezeluri. Si asta in ciuda tuturor avertismentelor date de specialistii in nutritie. Stim ca nu sunt sanatoase si ca ne facem rau cu mana noastra. Cu toate acestea, mancam foarte des si in cantitati destul de mari. Specialistul in nutritie medicul Corina Zugravu ne spune la ce sa fim atenti cand cumparam mezeluri.

Fie le punem in sandvis, fie le prajim sau chiar le folosim ca ingrediente in diferite mancaruri gatite, mezelurile sunt pe masa oricarui roman.

Daca tot nu ne putem dezvata de o astfel de meteahna, macar ar trebui sa stim cum sa alegem produsele cele mai putin nocive.

Cu alte cuvinte, daca tot mancam parizer, salam, crenvursti, sunca, ceafa de porc, carnati, muschi sau costita afumata, macar sa stim la ce sa fim atenti cand mergem la magazin si le alegem din galantare.

"Cand mergem la supermarket, trebuie sa luam in calcul doua mari aspecte", ne spune medicul nutritionist. "Trebuie sa fim atenti la prospetimea produselor si la valoarea lor nutritiva".

Prospetimea, pe baza de miros

Daca dorim sa verificam prospetimea mezelurilor, nu trebuie sa ne bazam prea mult pe culoarea produselor ci, mai degraba, pe miros.

"Pentru ca mezelurile contin arome, E-uri, multa apa si coloranti artificiali, ele vor avea o culoare roz care da senzatia de prospetime. Iar acest lucru ne poate pacali. La ce sa fim atenti? La miros! Dupa miros ne vom da seama imediat daca este bine sa cumparam sau nu produsul respectiv", spune dr Corina Zugravu. De asemenea, daca produsul este lipicios este nerecomandat consumului. Nu in ultimul rand, citeste cu mare atentie eticheta pentru a vedea termenul de valabilitate!

Crenvurstii, cea mai scazuta valoare nutritiva

Mezelurile contin foarte putina carne. Dintr-o lista de 20 de ingrediente, unul singur este carne. In rest, sunt grasimi, sorici, tendoane, zgarci, oase macerate, fosfati, nitrati, arome sintetice, coloranti, multa sare si multa apa.

Specialistii ne recomanda sa consumam mezeluri precum ceafa de porc, muschi, piept tocmai pentru ca stim de unde provine ingredientul respectiv.

Daca tot cumperi mezeluri, macar, in loc de parizer sau crenvrusti ia piept de pui sau muschi de porc. Asta pentru ca putini sunt cei care stiu din ce ingrediente sunt facuti crenvurstii, parizerul, salamul chiar si pate-ul de ficat.

5 sfaturi pentru a-ti proteja sanatatea

-Alegeti mezeluri din carne netocata.
-Cititi atent eticheta.
-Nu tratati mezelurile la temperaturi ridicate deoarece devin toxice.
-Nu cumparati mezeluri exagerat de sarate.
-Nu consumati afumaturi daca aveti gastrita.

"Nu dati mezeluri la copii!" Medic nutritionist Corina Zugravu

"Nu cumparati mezeluri pentru copii. Sunt total neindicate! Mezelurile, in special parizerul si crenvurstii, contin grasimi, oase macerate, sorici, arome sintetice si coloranti. Nu este indicat ca cei mici sa consume mezeluri. Acestea pot fi inlocuite cu carne de pui la gratar.

Un alt sfat ar fi sa cumperi mezeluri tinand cont si de pretul acestora. Cu cat este mai mare, cu atat produsul contine mai multa carne. Nu alege produse ieftine, care se vand la promotie pentru ca nu trebuie, in cazul mezelurilor, sa facem rabat de la calitate. Un produs care contine o cantitate mai mare de carne este evident ca va avea un pret mai ridicat fata de un produs cu continut mic de carne.

Daca observi ca un produs despre care eticheta iti spune ca este de calitate dar se vinde la un pret foarte mic, atunci s-ar putea sa te pacalesti si sa cumperi, in loc de carne, E-uri, coloranti, arome artificiale si apa".

Sursa: click.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine e profesorul Daniel Botezatu?

astăzi, 09:15
69

Începând din 1884, când piesa „O scrisoare pierdută”, a lui Caragiale, a fost pusă în scenă, celebra întrebare a cetățeanului turmentat, „Eu pentru...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (302)

astăzi, 08:42
27

După ce am citit câteva cărţi valoroase  de epigrame scrise de George Eftimie, am în faţă, de data aceasta, un volum de poezii: „Reverberaţii din Ţara Luanei” (Edit...

Incendiu de vegetație noaptea trecută la Havârna, casele, la un pas de a lua foc!

astăzi, 08:27
83

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna au ajuns la caz cu două autospeciale de stingere. ...