Ce sunt tichetele de 15 lei de la stat și cum pot fi folosite pentru a „răsplăti” treburile casnice!

Fiecare tichet are o valoare de 15 lei, dintre care 12 lei revin prestatorului, iar 3 lei sunt direcționați către contribuțiile pentru sănătate și pensie.

În cadrul celei mai recente ediții a Interviurilor DC News, ministra Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a răspuns celor mai importante întrebări ale momentului.

Tichetele de prestator casnic: unde se găsesc și cum funcționează

Simona Bucura-Oprescu a explicat atât modul de procurare a tichetelor de prestator casnic, cât și distribuirea valorii acestora.

Tichetele de prestator casnic sunt disponibile atât în format electronic, cât și pe suport de hârtie. Ele pot fi procurate de la agențiile județene de ocupare a forței de muncă (AJOFM), de la Poșta Română și prin sistemul online. Acestea sunt disponibile pentru persoanele care doresc să le utilizeze pentru plata muncii ocazionale.

 

Fiecare tichet are o valoare de 15 lei, dintre care 12 lei revin prestatorului, iar 3 lei sunt direcționați către contribuțiile pentru sănătate și pensie.


Sursa foto: Platforma electronică de evidență a activităților casnice

„În loc să îi dăm bani, îi putem da acest tichet de prestator casnic - dânsul are posibilitatea să-și deconteze și evităm munca 'la negru'. Are o valoare de 15 lei și, în funcție de suma negociată pentru anumite activități, se pot utiliza. Tichetele pot fi procurate de la colegii noștri, de la fiecare agenție județeană de ocupare a forței de muncă (AJOFM), de la Poșta Română și în sistemul online.

La rândul dânsului, instalatorul le poate deconta. Din cei 15 lei, 12 lei îi rămân persoanei la care apelăm în desfășurarea acelei activități ocazionale, iar diferența de trei lei rămâne pentru asigurarea de sănătate, respectiv pentru drepturile de asigurări sociale, adică merge la pensie.

Platforma este funcțională și poate fi utilizată de cei care sunt interesați. Este utilizată: sunt atât angajatori, cât și persoane fizice care au utilizat deja această platformă și este funcțională.

De asemenea, și companiile pot face asta. Sunt companii care folosesc aceste posibilități astfel încât să se optimizeze fiscal”, a explicat ministra Muncii.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activitate de sănătate publică pe Pietonalul „Unirii” din Botoșani!

Wednesday, 16 July 2025

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani și Rețeaua de Asistență Medicală Comunitară din județul Botoșani organizează o activitate de sănătate publică în aer liber, intitulat...

Botoșani: Un bărbat care a dat buzna peste soție la serviciu, deși nu avea voie, a fost arestat!

Wednesday, 16 July 2025

La data de 15 iulie 2025, instanța de judecată și-a însușit propunerea organelor judiciare și a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui bărbat, de 47 de ani, din municipiul B...

O nouă ediție a Festivalului „Seri Eminesciene”, informații pentru comercianții din zona food-court!

Wednesday, 16 July 2025

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, organizează în perioada 8-10 augu...