Ce sunt contoarele inteligente si de ce am putea fi obligati sa le schimbam pe cele vechi

Ce sunt contoarele inteligente si de ce am putea fi obligati sa le schimbam pe cele vechi
Am putea fi nevoiti sa spunem "adio" contoarelor clasice pentru energie electrica si "bun-venit" celor inteligente. Insa ce beneficii vor aduce pentru noi, consumatorii?

Schimbarea ne e impusa de o decizie luata la nivel european.

Aceasta prevede ca pana in anul 2020, 80% din consumatorii de energie electrica din fiecare stat membru al UE sa aiba contoare inteligente instalate, dar doar in cazul in care o evaluare economica (analiza cost-beneficiu) dovedeste ca implementarea este fezabila.

Momentan, in Romania masura se afla in faza de testare. Insa Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC), o organizatie independenta, a facut de curand un avertisment pe aceasta tema.

"Cu preturi intre 100 si 700 euro si o ipotetica economie de maxim 650 de euro pe durata de viata de zece ani a contorului inteligent, toate investitiile distribuitorilor de contoare inteligente, in jur de 1.000 de lei per locuinta, se vor regasi esalonat in factura lunara a consumatorilor", se arata intr-o analiza postata pe site-ul APC.

Ce este un contor inteligent?

Contorul inteligent este "un contor de utilitati cu procesor electronic incorporat si capacitati de conectare la retea, care combina contorizarea electronica cu un terminal de comunicare programabil care poate interactiona cu mai multe retele si dispozitive", arata ANRE.

"Inteligenta" lor consta in tehnologia prin care pot comunica direct cu furnizorul de energie electrica, dar si cu tine, consumatorul, prin intermediul calculatorului sau dispozitivelor mobile.

Asta inseamna ca:
- indexul va fi transmis automat de contor catre furnizorul de energie;
- factura este emisa pe consumul real, nu pe cel estimat;
- informatiile despre consumul tau normal sau detaliat sunt afisate rapid si permanent si pot fi vizualizate pe calculator, tableta sau telefon;
- va permite o mai buna supraveghere si administrare a consumului de energie datorita afisajului in timp real;
- cele mai multe contoare analogice pot oferi doar doua tarife diferentiate pentru energie, de zi si de noapte, insa contorul inteligent permite stocarea a pana la 24 de tarife diferite.
- contoarele inteligente vor comunica distribuitorului de la distanta in ce locuri clientii sunt cel mai afectati de pene de curent, permitandu-i unui sistem de contorizare inteligenta pe deplin functional sa indice zonele unde necesitatea de investitii in retea este mai mare, astfel incat distribuitorul sa poata interveni rapid acolo unde este nevoie.

Companiile energetice sustin ca datele trimise sunt securizate si ca nu se monitorizeaza comportamentul de consum al clientilor. De ce trebuie schimbate contoarele aflaţi în materialul publicat de Ziare.com...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
397

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
543

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
655

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...