Ce spune preotul din satul bunicilor lui Cioloş: "...n-aș crede să fi îmbrățișat o astfel de practică religioasă, în schimbul ortodoxiei lui. N-aș crede"

Duminică dimineață, într-un interviu acordat la Radio România Actualități, Dacian Cioloș a declarat că este "creștin-ortodox". Nu a fost însă întrebat, și nici el nu a simțit nevoia să lămurească public, despre legătura sa cu gruparea condusă de Gregorian Bivolaru. Transparența, invocată de premier în cazul altor funcționari publici, are, în ceea ce îl privește pe el, o limită, scrie Activenews.ro.

Deocamdată, Cioloș a declarat doar că este creștin. Ȋn ceea ce privește legătura cu Gregorian Bivolaru și cu gruparea MISA condusă de acesta, Cioloș încă se prevalează de dreptul la tăcere. Nici nu confirmă, dar nici nu dezminte, bazându-se probabil pe faptul că subiectul trece, iar lumea va uita.

"Eu aș zice așa: e suficient să întrebați preotul din Pericei din județul Sălaj cât de credincios sunt", a declarat Dacian Cioloș în interviul de la Radio România Actualițăți. I-am urmat sfatul și l-am sunat pe preotul Moca Silviu din satul Pericei. Redăm interviul integral, cu speranța că el va fi înțeles așa cum se cuvine, atât de către dumneavoastră, cititorii noștri,dar și de către premierul țării, Dacian Cioloș.

Reporter: Vă deranjez pentru că domnul Dacian Cioloș v-a indicat pe dvs., ca sursă, pentru a vorbi despre credința dânsului. V-a indicat printre mai mulți părinți.... (...) Cât de credincios este?

- (râde) Ce să vă spun eu?! L-am mărturisit o singură dată în viața mea. Deci, l-am spovedit în 2000, când s-a cununat. Atuncea l-am spovedit. De fapt, dumnealui o crescut mai mult la Zalău, deci mama locuiește în Zalău, știți? Și probabil că frecventa biserica de la Zalău, de la Sfânta Vineri (n.r. – e numele străzii unde-și avea domiciliul Dacian Cioloș) de-acolo, sau... El vine, venea la Pericei, la bunici. La bunici, mai mult, și copilăria și-a petrecut-o la Pericei. Eu sunt doar din ’86 preot în Pericei, deci, când el era mai mic nu știu prea multe așa, în copilăria lui, știți? Dar în 2000 s-a mărturisit, a făcut cununia religioasă la noi în biserică, în ritul ortodox.

- Am înțeles. Soția lui bănuiesc că nu este creștin-ordodoxă.

- Soția, Valerie, este de religie romano-catolică. Fiind din Franța, romano-catolică, dar căsătoria am făcut-o în ritul ortodox noi aicea, la Pericei. Există posibilitatea de a-și păstra religia, credința.

- Foarte bine. Dumneavoastră, mă rog, ca și părinte duhovnic nu puteți să...

- Nu sunt duhovnicul lui! (râde)

- Mă rog, l-ați spovedit o dată. V-a întrebat vreodată - noi avem informații, și nu toate au devenit publice, cum că dumnealui a frecventat cursurile lui Gregorian Bivolaru. A fost cursant în Mișcarea pentru Integrarea Spirituală în Absolut, dacă ați auzit de...

- Sincer, n-am cunoștință de așa ceva.

- V-a cerut vreodată sfatul în această direcție?

- Nu, absolut deloc. Nici n-am purtat discuții de genul acesta. El a mai fost la Pericei. Ȋl iubește foarte mult pe bunicul lui, care are 95 de ani, și vine la Pericei și vin împreună la biserică. Este modest. Chiar stă în bănicile din mijloc, lângă bunic. L-am poftit de multe ori, când era ministrul Agriculturii parcă atuncea, pe vremea aceea, era la Bruxelles și nu, el era foarte modest, a stat cu bunicul lui acolo, în bancă,  în biserică.

- Când a fost ultima oară?

- Ultima oară a fost..., stați să nu... Ȋn 2012 parcă, de Crăciun.  Doamna Valerie a și colindat...

- Deci, în biserică a fost ultima oară în 2012. Iar în Pericei?

- Ȋn Pericei o mai fi fost. O fost de multe ori. Acuma, dumnealui o fi fost și peste săptămână știți, și noi duminica suntem la biserică, dar... La bunici probabil că o fost mai des. Nu știu eu asta, de câte ori o fost. Și n-am idee.

- Am înțeles. Dar dacă un creștin oarecare, acuma facem abstracție că v-am sunat pentru că domnul Cioloș v-a indicat, v-ar cere sfatul: "e bine să merg și pe calea yoga, e bine să merg și pe calea credinței"?

- Nu, nu, nu. Corect, nu. Noi, creștinismul, avem postul, rugăciunea, avem noi exercițiile noastre spirituale, știți? (râde), ortodoxe, care consider că sunt destul de profunde și de relevante, pentru un creștin autentic și ortodox.

- Adică, ce l-ați sfătui? Dacă domnul Cioloș, în 2000, v-ar fi întrebat, ce l-ați fi sfătuit?

- Ce l-aș fi sfătuit?! Dacă m-ar fi întrebat de yoga sau... Nu, nu, nu. Deci, eu personal nu sunt de acord cu yoga și cu fel de fel de curente de genul acesta, că pot fi periculoase și pot denatura autenticitatea religiei în care ne-am născut noi. Religia noastră este curată, este bună, morală, așa, în sine, deci nu consider că mai este nevoie de alte forme, împrumutate, cine știe?, din afară sau de unde or fi... Aste-s practici indiene mai degrabă sau... Yoghismul și... Nu?

- Da (preotul râde). Sunt mai multe de spus aici...

- Sunt multe. Bine, aici se poate face o temă foarte largă. Eu, în principiu, ca preot, l-aș fi sfătuiut să-și vadă de treabă, în religia în care suntem și suntem foarte bine. Deci, nu... Iar, mă rog, acuma, fiecare este matur, gândește... Dar eu n-aș crede să fi îmbrățișat o astfel de practică religioasă, în schimbul ortodoxiei lui. N-aș crede. Sincer vă spun.

- Dar sunt oameni care să știți că merg pe ambele drumuri.

- Pe ambele variante?! Probabil, probabil... Eu nu știu, sincer vă spun că eu știu de el că...

- Adică, yoghinii din MISA nu neagă existența lui Iisus Hristos, dar spun despre El că este "guru suprem".

- Da... Ce să vă spun?

- Lucrurile sunt amestecate... Bun. Deci, așa cum ne-a indicat domnul Cioloș să vă întrebăm, cât de credincios este? Cum l-ați simțit dumneavoastră?

- Este, este credincios. Și modest, așa... Ȋl simt un băiat de caracter și un băiat extraordinar așa, de serios și... Credincios. Și modest. Adică, îl caracterizează modestia, modestia și seriozitatea. Eu așa îl văd. Și așa îl simt.

- Și ce sfat i-ați da acum în momentele acestea, care sunt de cumpănă și pentru dumnealui, dar mai ales pentru România?

- Sfatul meu este să se întărească în credință. Și mai multă rugăciune. Și ne rugăm și noi pentru dumnealui, și pentru țară, și pentru popor. Că dorim și noi să fie totul bine și să meargă odată probleme astea bine, pe făgaș normal. Și ăsta e sfatul meu: să se întărească în credință. Și, normal, că să nu aplece urechile... De-acuma, acuze și tot felul de învinovățiri din dreapta, din stânga vor apărea, că, pe undeva, așa se întâmplă, de regulă. Dar, să meargă pe linia pe care o mers și va fi bine. Ȋn credința lui și în morala lui, și în morala bunicilor, și a strămoșilor, și a bisericii noastre străbune.

-   Și să spună adevărul.

- Da, da, bineînțeles! Eu cred că spune adevărul, întotdeauna va spune el adevărul, nu ocolește.

Audio şi material complet pe activenews!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...