Lăcrămioara Axinte, fosta judecătoare din județul Botoșani, a reacționat după ce Curtea de Apel din Ploiești a suspendat decizia Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.
Botoșăneanca este cea care a îndemnat românii să solicite în instanță suspendarea deciziei CCR prin care au fost anulate alegerile de anul trecut.
„Fiecare român cu drept de vot are dreptul să ceară anularea hotărârii Curţii Constituţionale, este un act administrativ normativ, la sediul Curţii de Apel unde-şi are domiciliul. Eu am pus la dispoziţie acest model. Toată lumea şi-a completat, şi-au trimis singuri, şi-au plătit taxe de timbru, tot, tot. S-au înregistrat. Noi am vrut să ajungă la cât mai mulţi judecători de contencios-administrativ din ţară, ca să aibă posibilitatea să-şi exprime opinia să soluţioneze această cauză, nu să ajungă la judecători dedicaţi cum au fost la Curtea de Apel Bucureşti. Acolo este un abuz extraordinar. O să formulăm şi plângere penală. La Curtea de Apel Bucureşti s-a înfiinţat o secţie electorală ilegală care nu este înfiinţată potrivit legii. Au fost numiţi judecători dedicaţi care au respins ca nefiind de compentenţa instanţelor judecătoreşti”, a declarat Lăcrămioara Axinte, potrivit Antena 3 CNN.
Peste 130 de cereri privind anularea sau suspendarea deciziei Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 s-au înregistrat la curțile de apel din România în perioada 8-17 aprilie.
Prima cerere privind anularea deciziei CCR din luna decembrie 2024 s-a înregistrat pe 8 aprilie 2025 la Curtea de Apel Timișoara. În acea zi, Lăcrămioara Axinte publica pe TikTok un filmuleț în care îi învăța pe urmăritori cum se poate plăti o taxă judiciară pe platforma Ghiseul.ro, oferind indicațiile pe un telefon. Filmulețul de pe TikTok-ul judecătoarei a fost postat în aceeași zi pe site-ul https://anulareccr.vercel.app.
Acolo fost postate și instrucțiunile pentru chemarea în judecată a Curții Constituționale.
CCR a depus recurs la decizia judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești, cel care a hotărât suspendarea anulării alegerilor prezidențiale. De asemenea, CSM cere ca acesta să fie cercetat cu privire la săvârșirea unei eventuale abateri disciplinare.