"Cutemurul a fost o reacÈ›ie la o acumulare de tensiune din ultimii ani. Activitatea seismică a fost destul de scăzută în ultima vreme È™i cutremurul a apărut ca o reacÈ›ie la această activitate scăzută", a explicat duminică dimineaÅ£a, pentru Realitatea TV, Mircea Radulian, directorul È™tiinÈ›ific INFP.
Specialistul a precizat că era de așteptat să apară o astfel de eliberare de tensiune. Radulian a spus că, dacă sunt puternice, seismele din Vrancea sunt mai rare. Specialistul a mai explicat că seismele din Vrancea nu au replici numeroase și nici puternice.
Referitor la adâncimea la care a avut loc cutremurul, Radulian a spus că aceasta este una normală. ”E o adâncime normală pentru Vrancea. Puteam să ne aÈ™teptăm să avem È™i un cutremur mai mare. Faptul că sunt mai adânci, le face să aibă intensitate mai mică, deci au efecte mai mici decât cutremurele de suprafață. În schimb se simt pe o arie mai mare”, a spus Radulian.
Un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter s-a produs duminică dimineaÅ£a, la ora locală 3:38, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 151 de kilometri, arată ultimele date ale INFP. Cutremurul s-a simtit în apropierea următoarelor oraÅŸe: Nehoiu (21 km), Covasna (35 km), Întorsura Buzăului (41 km), Târgu Secuiesc (49 km) ÅŸi Vălenii de Munte (58 km).
Seismul s-a produs înainte de trecerea la ora Europei Orientale, programată în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ora 4:00 AM a devenit ora 3:00 AM.