Ce spun ochii despre sanatatea organismului - indicii ale unor boli nediagnosticate

Ce spun ochii despre sanatatea organismului - indicii ale unor boli nediagnosticate
Inainte de a fi fereastra catre suflet, ochii reprezinta o veritabila fereastra inspre starea de sanatate a organismului. Expertii din domeniu spun ca ochii pot oferi indicii importante legat de unele probleme de sanatate nediagnosticate, vizibile in urma unui test de rutina.  

Oftalmologul Andy Hepworth este de parerea ca vizita la un cabinet de specialitate este importanta nu numai pentru a depista problemele de vedere, dar si ca preventie pentru evolutia unor boli mai grave, care pot pune viata in pericol.    

"Oamenii cred ca trebuie sa isi verifice ochii doar pentru a depista problemele de vedere, insa cu totii ar trebui sa ne examinam regulat, astfel incat boli precum diabetul sa poate fi descoperite inainte de a face rau intregului organism", spune medicul.  

Daily Mirror, citat de ziare.com, dezvaluie cele mai comune simptome ale ochilor, care ofera indicii despre posibile afectiuni ascunse.


Ochi rosii    

Acestia indica, de multe ori, hipertensiunea arteriala. Printr-o tehnica ce implica lumina, oftalmologul are posibilitatea de a vedea si cele mai mici vase de sange.    

Tensiunea arteriala crescuta face ca acestea sa se rasuceasca si chiar sa sa inflameze, ceea ca conduce la roseata ochilor. Un sfert din adultii cu hipertensiune arteriala nu stiu ca au aceasta problema, care poate cauza accidente vasculare cerebrale.


Petele sau punctele galbene de grasime    

Acest semn poate trada diabetul. Depozitele de grasime de pe retina sau din jurul ochilor sunt, adesea, semne ale diabetului de tip 2.    

Necesitatea unor dioptrii mai mari sustine diagnosticul, ale carui complicatii pot fi evitate si prin descoperirea precoce.  

Zone albe pe iris  

Punctele albe de pe iris, partea colorata a ochiului, indica un nivel ridicat de colesterol. Depozitele plate de grasime alba de sub piele sau din jurul ochilor sunt semne similare, care coincid cu un risc crescut al bolilor de inima.  

Ochi iesiti din orbite sau exoftalmie    

Ochii "bulbucati" insotesc bolile glandei tiroide. Daca nu sunt o caracteristica mostenita genetic, ochii iesiti din orbite pot fi dovada unei hiperactivitati a tiroidei.  

Nivelurile anormale de hormoni tiroidieni determina tesuturile din jurul ochilor sa se umfle si acestia sa para impinsi spre exterior.  

Pleoape cazute    

Acestea pot indica o paralizie faciala temporara sau un accident vascular, mai ales daca vorbirea este neclara.    

Mai rar, pleoapele cazute pot fi, de asemenea, dovezi ale unei tumori cerebrale sau ale unei boli autoimune.


Pupile de dimensiuni diferite    

Atacul cerebral sau tumorile pot fi semnalate prin diferenta de dimensiune dintre pupile. Atunci cand sunt sanatoase, acestea sunt aproximativ identice si reactioneaza similar la lumina.    

Daca o pupila este mai mare sau se micsoreaza mai lent, se poate vorbi, in unele cazuri, de semne certe ale unui atac vascular, tumoare cerebrala sau a nervului optic, anevrism.  

Albul ochiului e galben    

Conditie des intalnita, ochii galbeni indica probleme cu ficatul. Fie ca este vorba de ciroza sau hepatita, albul ochilor se poate tranforma in galben din cauza bilirubinei, o substanta creata prin degradarea hemoglobinei, molecula responsabila de oxigenarea celulelor rosii sanguine.   

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Boala care i-a furat unui băiețel de 6 anișori zâmbetul și libertatea de a se juca

astăzi, 13:43
28

Uneori, realitatea este mult mai crudă decât ne-am aștepta, iar bătăliile în care suntem aruncați ne schimbă cursul vieții într-o clipă. Este și cazul familiei Pantazi. Vict...

Ultimele zile de înscriere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă!

astăzi, 13:15
22

14 mai este ultima zi în care mai pot fi depuse cererile de înscriere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești. Acestea tr...

Marius Budăi, PSD: „Pe lângă faptul că suntem moldoveni, trebuie să venim și cu soluții pentru județul nostru”

astăzi, 12:58
103

Fostul ministru al Muncii, deputatul PSD Marius Budăi, a explicat de ce i-a întins mâna candidatului PNL pentru Consiliul Județean, Valeriu Iftime, pe scena de la Popăuți.„A...