Ce se întâmplă după anularea alegerilor prezidențiale și ce înseamnă reluarea procesului electoral!

Curtea Constituțională a luat, vineri, o decizie fără precedent. Judecătorii CCR au anulat alegerile prezidențiale de pe 24 noiembrie și au oprit întreg procesul electoral. Potrivit comunicatului CCR, alegerile vor fi reluate de la zero, ceea ce înseamnă că procesul electoral va fi reluat în integralitate.

După decizia Curții, judecătorii CCR trebuie să redacteze motivarea care va conține motivele pentru care au fost anulate alegerile și să detalieze calea de urmat.

De asemenea, judecătorii trebuie să decidă ce se întâmplă cu mandatul președintelui în funcție, care expiră pe 21 decembrie și care poate fi prelungit potrivit Constituției, prin lege, în caz de război sau de catastrofă.

Articolul 83 din Constituție prevede, de asemenea, că „Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.”

 

Ce se întâmplă, după anularea alegerilor

În comunicatul de presă, Curtea transmite că „procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.”

Potrivit unor surse ale publicației Antena3 CNN, procesul electoral se va relua de la strângerea de semnături. Asta înseamnă anunțarea unor noi candidaturi, strângerea de semnături, depunerea candidaturilor, validarea acestora și începerea campanei electorale.

Important de menționat, după depunerea candidaturilor acestea pot fi constestate la Curtea Constituțională.

În legătură cu data alegerilor prezidențiale, aceasta va fi stabilită după motivarea Curții. Surse politice spun că data scrutinului va fi stabilită de actualul guvern până la validarea noului Parlament, adică după data de 21 decembrie.

Aceleași surse spun că alegerile vor fi organizate, cel mai probabil anul viitor, în primăvară, ținând cont că trebuie urmați toți pașii legislativi, inclusiv perioada necesară pentru strângerea semnăturilor, depunerea candidaturilor și perioada de campanie electorală, adică cel puțin 90 de zile.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

astăzi, 19:34

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

astăzi, 18:50

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...

Valeriu Iftime i-a promis "război" Farului la debutul lui Ianis Zicu! Ce a spus despre Gică Hagi: "E greu"!

astăzi, 18:00

Valeriu Iftime: "Chiar cred că pot să câștig" Valeriu Iftime nu vrea să mai aibă emoții în actualul sezon și își propune să înceapă cu dreptul împo...