Ce se intampla cu banii scosi din uz de BNR

Bancnotele care sunt murdare, rupte, lipite cu scotch sau mazgalite sunt scoase din uz de catre Banca Nationala a Romanie si sunt folosite apoi la fabricarea faraselor si a galetilor de plastic.

Distrugerea acestora are loc intr-o zona foarte bine pazita, arata Digi 24.

In sediul BNR din Bucuresti se afla sase tocatoare si inca atatea se gasesc in Iasi, Cluj Napoca si Timisoara.

Dupa ce bancnotele sunt tocate, tot ceea ce ramane in urma sunt bucati de cativa milimetri. Acestea sunt duse la reciclat, iar apoi ajung in produse de plastic ce se gasesc in locuintele oamenilor.

Noua tehnologie a venit in ajutorul angajatilor BNR, care acum 13 ani luau fiecare bancnota la mana. In jur de 200 de femei munceau cate opt ore pe zi la asta.

"Bancnotele bune se numarau, se procesau, se adunau in fisicuri, se puneau benzi si totul se facea cu mana, iar cele deteriorate se ardeau", spune Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

In urma cu doi ani, echipamentele au fost inlocuite cu unele si mai performante. Iar acum verificarea se face printr-un sistem sofisticat de senzori, intr-un timp foarte scurt. O masina proceseaza 20 de bancnote pe secunda, ceea ce inseamna sapte milioane de bancnote pe zi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție, femeie furioasă! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Un inspector de la Criminalistica raporteaza prin statie: - Sefu, am ajuns la locul faptei. - Si care este situatia?... - O femeie si-a injunghiat sotul cu 10 lovituri de cutit, l-a impuscat ...

Calendar ortodox, 15 noiembrie: Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ; Începutul Postului Naşterii Domnului

astăzi, 07:00

Sfântul Paisie (†1794) s-a născut în oraşul Poltava din Ucraina în anul 1722 într-o familie preoţească. Din botez a primit numele Petru. A fost dat să înveţe...

Zeci de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Botoșani, unele au primit avertisment!

Thursday, 14 November 2024

Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor...